Tijdelijke tentoonstelling en toneelversie Mulisch’ ‘Het stenen bruidsbed’

Vanaf 2 juni 2013 is er in het Letterkundig Museum in Den Haag een tijdelijke tentoonstelling te zien over Het stenen bruidsbed, Harry Mulisch’ roman uit 1959 over een naar het platgebombardeerde Dresden terugkerende piloot. Een dag eerder komt de toneelbewerking van de roman uit.

Het Letterkundig Museum schrijft in een persbericht met deze aandacht voor Het stenen bruidsbed ‘zowel de schrijver als het tijdloze verhaal’ voor het voetlicht te willen brengen. Samen met het Nationale Toneel, wiens toneelbewerking van Mulisch’ roman op 1 juni 2013 in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag in première zal gaan, willen de beide organisaties bovendien het verhaal uit Het stenen bruidsbed:

‘verbinden met universele en actuele thema’s als macht en moraliteit en de discussie hierover stimuleren.’

In 2008 plaatste boekenredacteur Arjen Fortuin Het stenen bruidsbed bij die boeken waarin Mulisch op z’n best is:

‘Mulisch is op zijn best op de momenten waarop hij invoelbaar maakt wat Bas Heijne enkele jaren geleden in de Leesclub van NRC Handelsblad ‘de naakte kern’ van Mulisch’ schrijverschap noemde: ‘de angst voor het niets’. Dat doet hij in Het stenen bruidsbed, waarover Heijne destijds schreef, maar ook in Het zwarte licht (1956), in Siegfried (2001) en soms in De ontdekking van de hemel.’

Harry Mulisch overleed op 31 oktober 2010 en sinds zijn overlijden wordt er hard gewerkt om zijn nagedachtenis in stand te houden. Zo werkt Het Letterkundig Museum aan het zogenaamde Harry Mulisch Huis, een museum in Mulisch’ oude huis aan de Amsterdamse Leidsekade waar de auteur zo’n vijftig jaar woonde. Het museum moet dit jaar opgeleverd worden.