Raad van State houdt nationalisatie SNS Reaal (grotendeels) in stand

Niels Koeman, Thijs Drupsteen en Nico Verheij van de Raad van State eerder deze maand tijdens de zitting over besluit van de Nederlandse Staat om SNS Reaal te nationaliseren.
Niels Koeman, Thijs Drupsteen en Nico Verheij van de Raad van State eerder deze maand tijdens de zitting over besluit van de Nederlandse Staat om SNS Reaal te nationaliseren. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Het nationaliseren van SNS Reaal wordt niet teruggedraaid, ondanks het beroep dat honderden gedupeerden er onlangs tegen aantekenden. De Raad van State liet zojuist weten dat de onteigening overeind blijft. Er zijn wel kanttekeningen.

De RvS zegt namelijk dat onteigening van toekomstige vorderingen niet toegestaan is:

“De minister van Financiën mocht op 1 februari 2013 de effecten, waaronder aandelen, achtergestelde obligaties en participatiecertificaten, en de achtergestelde onderhandse leningen van SNS Bank en SNS REAAL onteigenen. Dat geldt niet voor de toekomstige vorderingen.”

Nationalisatie omdat SNS diep in de problemen zat…

SNS werd op de eerste dag van deze maand genationaliseerd. Een jarenlang slecht presterende vastgoedtak, Property Finance, had de bank-verzekeraar zoveel verliezen opgeleverd dat een andere oplossing niet mogelijk was. Tenminste, dat vond Dijsselbloem, minister van Financiën.

… maar was dat wel de enige oplossing?

Daarna kwamen de bezwaren. Kan de overheid wel op deze manier ingrijpen op de markt? De Europese Commissie ging een paar dagen geleden voorlopig akkoord met de nationalisatie, maar er was ook een groep van zevenhonderd gedupeerden die beroep aantekenden. Dat zijn aandeelhouders en achtergestelde obligatiehouders die door de onteigening in één klap hun bezit en vordering op SNS Reaal kwijt waren.

De gedupeerden wilden dat de Raad van State onderzocht of Dijsselbloem ‘in redelijkheid’ tot zijn besluit kwam om SNS te nationaliseren. Anders gezegd: of het wel waar is dat het financieel stelsel alleen op deze moment grote ellende bespaard kon worden. De minister ziet SNS als een ‘systeembank’, een pilaar van het financiële systeem die bij instorten de rest zou kunnen meenemen of ernstige schade zou kunnen berokkenen, maar onduidelijk is welke criteria daarvoor gehanteerd worden.

De uitspraak is hier te vinden.