Philips schrapt ‘Electronics’ uit de bedrijfsnaam - bonussen top stijgen

Foto ANP / Koen Suyk
Foto ANP / Koen Suyk

Eerst verdwenen de tv’s, daarna de radio’s en cd-spelers. Straks verdwijnt zelfs het woord ‘Electronics’ uit de officiële naam van Philips. Ook de tien jaar oude slogan Sense and Simplicity moet wijken. Het bedrijf publiceerde vandaag zijn jaarverslag.

Met een voorstel voor een nieuwe naam – Koninklijke Philips Electronics N.V. wordt ‘Koninklijke Philips’ – sluit het Nederlandse technologiebedrijf een tijdperk af: het verkoopt geen consumentenelektronica meer, en concentreert zich op medische toepassingen, verlichting en huishoudelijke artikelen.

Philips werd bij het grote publiek bekend als tv-bouwer en uitvinder van de compact cassette, Video 2000 en de cd. Topman Frans van Houten stootte vorig jaar de verlieslijdende tv-divisie af, dit jaar moet ook de Lifestyle Entertainment-tak wijken. Er staan nog wel tv’s en radio’s met een Philips-merk in de winkel, maar die worden gemaakt door bedrijven uit Japan en China.

De naamswijziging heeft geen gevolgen voor Philips-producten. Wel verandert de aanduiding op de beurs en op officiële documenten als contracten en patenten. Dat wordt Royal Philips.

De tien jaar oude slogan Sense and simplicity zal ook voor 2014 veranderen, bevestigt een woordvoerder. Wat de nieuwe bedrijfskreet wordt, is nog niet bekend. Tot 2004 was de slogan Let’s make things better.

De aandeelhouders van Philips beslissen in mei over de voorgestelde naamswijziging.

Bonussen Philips-top flink gestegen

Ondertussen publiceerde het bedrijf vandaag zijn jaarverslag. Daaruit blijkt dat de bonussen van de Philips-top vorig jaar flink zijn gestegen doordat het bedrijf betere cijfers presenteerde, schrijft persbureau Novum.

Topman Frans van Houten kreeg een bonus van bijna 1,3 miljoen euro. Daarmee is de bonus hoger dan zijn vaste jaarsalaris van 1,1 miljoen euro. Een jaar eerder kreeg Van Houten een bonus van 44 procent van zijn vaste salaris.

Financieel topman Ron Wirahadiraksa kreeg een bonus van 523 duizend euro, op een vast salaris van zeshonderdduizend euro. Een jaar eerder kreeg hij nog een bonus van 33 procent van zijn vaste salaris.

De hoogte van de bonus hangt bij Philips voor tachtig procent af van de financiële resultaten en voor twintig procent van het behalen van doelstellingen voor duurzaamheid. Dat de bonus dit jaar hoger uitpakt, komt volgens het beloningscomité doordat het bedrijf beter presteerde dan de doelstellingen.

Philips maakte vorige maand al de resultaten over vorig jaar bekend. Het bedrijf boekte een omzet van 24,79 miljard, 8,9 procent hoger dan een jaar eerder. Philips behaalde een winst van 231 miljoen, terwijl in 2011 nog een verlies werd geboekt van 1,3 miljard euro.