Ikea Nederland haalt gehaktballen uit de schappen om paardenvlees

IKEA Nederland heeft een deel van de Zweedse gehaktballen uit het schap van de winkels gehaald. Het gaat om een partij waarbij in Tsjechië paardenvlees is gevonden. Partijen die niet worden verdacht blijven in de schappen.

Zweedse balletjes van IKEA.
Zweedse balletjes van IKEA. Foto ANP / Lex van Lieshout

IKEA Nederland heeft een deel van de gehaktballen uit het schap van de winkels gehaald. Het gaat om een partij waarbij in Tsjechië paardenvlees is gevonden, zegt een woordvoerder van de meubelgigant vandaag volgens Novum. Partijen die niet worden verdacht blijven in de schappen.

Tsjechische inspecteurs meldden vandaag paardenvlees te hebben gevonden in vleesballetjes die in Zweden voor meubelbedrijf Ikea zijn gemaakt. De balletjes werden verkocht in Ikea-winkels in Tsjechië, zegt de Tsjechische veterinaire dienst vandaag volgens persbureau AP. Het gaat om de balletjes die in de schappen liggen, niet om die in de restaurants.

De verpakking en het artikelnummer van de gehaktballen die in Tsjechië worden verkocht zijn hetzelfde als in Nederland. Ook in elf andere landen in Europa is deze partij verspreid. Een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kon niet direct zeggen of een onderzoek naar de balletjes wordt ingesteld.

In de Zweedse vestigingen worden uit voorzorg alle gehaktballen uit de schappen gehaald en worden ze ook niet meer opgediend in de restaurants van het woonwarenhuis. Ikea Nederland vindt het niet nodig zo ver te gaan. Ikea heeft aangekondigd in dertien Europese landen de gehaktballen uit de schappen te halen. In andere partijen köttbullar zit geen paardenvlees, maar Ikea liet weten geen gehaktballetjes meer te verkopen in verband met “mogelijke zorgen onder onze klanten”.

Tsjechië vond de partij Zweedse balletjes met paardenvlees

Het Tsjechische instituut voor veeartsen heeft de vondst gemeld aan de Europese Unie. De köttbullar werden in Ikea’s Tsjechische meubelwinkels verkocht als rund- en varkensvlees. Een levering van 760 kilozakken is onderschept voordat die in de winkels kwam. Ook vonden de Tsjechische inspecteurs paardenvlees in Poolse ‘runderburgers’.

Vorige week werd in Tsjechië voor het eerst paardenvlees aangetroffen in voedsel dat volgens het etiket slechts rundvlees bevatte. Het ging om diepvrieslasagne die was geproduceerd door Tavola S.A. Comigel. De Tsjechische autoriteiten zijn na waarschuwingen van Ierland druk bezig om te controleren of rundvlees dat is geïmporteerd uit Ierland inderdaad rundvlees is en geen paardenvlees.

Ikea doet opnieuw onderzoek

Na het uitbreken van het paardenvleesschandaal deed Ikea twee weken geleden al een onderzoek onder de eigen producten. “Toen is nergens paardenvlees gevonden”, zegt de woordvoerder. Nu toch nog paardenvlees is aangetroffen worden de tests nog eens uitgevoerd. De resultaten moeten binnen enkele dagen bekend zijn.

Hoeveel gehaktballen van de verdachte partij zijn verkocht en hoeveel er terug zijn gehaald kon de woordvoerder niet zeggen. Ook is niet bekend hoelang de verdachte partij in de schappen heeft gelegen. Het is volgens hem geen optie om een etiket op de verpakkingen te plakken met de vermelding dat er mogelijk paardenvlees in de balletjes zit. “Dan zouden we niet meer voldoen aan onze eigen voedselveiligheidseisen.” De gehaktballetjes werden aan IKEA geleverd door Gunnar Dafgard AB, een familiebedrijf in diepvriesvoedsel in het zuidwesten van Zweden.

De afgelopen weken is in verschillende landen paardenvlees aangetroffen in rundvleesproducten. Het vlees zou onder meer via Nederland zijn verhandeld.

Duitsland roept in EU op tot strengere herkomstregels

Duitsland riep daarop vandaag in de Europese Unie op tot strengere regels voor de herkomstvermelding van ingrediënten van voedselproducten, om het door het paardenvleeschandaal geschonden consumentenvertrouwen te herstellen. De Duitse minister van landbouw Ilse Aigner zei dit aan het begin van een vergadering met collega’s uit de 27 lidstaten van de EU.

Oostenrijk steunt het voorstel van Duitsland om strengere etiketteringsregels in te voeren, Ierland en enkele andere landen stellen dat de regels streng genoeg zijn, maar dat er beter moet worden gecontroleerd.