Na het chique Lord's nu schieten in Poolse zaal

Naam: Rick van der Ven

Leeftijd: 21 jaar

Sport: Handboogschieten

Prestaties: Europees kampioen individueel en met Nederlands team 2012, vierde plaats Olympische Spelen 2012 op onderdeel recurve

Deze week doe je mee aan de EK indoor in het Poolse Rzeszow. We kennen handboogschieten vooral als sport in de buitenlucht. Tijdens de Olympische Spelen in Londen werd er geschoten op Lord’s Cricket Ground. De Europese kampioenschappen waren afgelopen jaar in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Wat zijn de grootste verschillen tussen binnen en buiten schieten?

„De weersomstandigheden spelen outdoor een belangrijke rol. Je moet goed opletten op de wind en je schoten daarop aanpassen. Daar heb je binnen weinig last van. Maar ook de afstanden tot het blazoen verschillen. Binnen schiet je vanaf 18 meter en buiten zijn de afstanden groter. Dat varieert van dertig tot negentig meter. Dat betekent dat je binnen een andere houding aanneemt dan buiten. Je kan wat vlakker schieten. Buiten moet je wat hoger richten en anders kantelen in je heupen, zodat je met een grotere boog de pijl afschiet en de pijl een langere afstand kan afleggen.”

Wat heeft jouw voorkeur, binnen of buiten schieten?

„Het maakt mij echt niet veel uit. Ik beheers allebei en dat moet ook als je in de top wil meedraaien. Bij jongens onder de echte top zie je vaak wel een sterke voorkeur voor binnen of buiten, maar de toppers kunnen eenvoudig schakelen. In Nederland wordt de sport op clubniveau vooral binnen beoefend.”

De EK zijn het laatste toernooi van dit indoorseizoen. Over een paar maanden staan jullie weer buiten. Hoe lang moet je daar dan weer aan wennen?

„Ik kan redelijk snel de omslag maken. Er zijn mensen die een paar maandjes nodig hebben om weer gewend te zijn aan de buitenlucht, maar ik heb aan twee weken wel genoeg. Het is zaak de wind goed in de gaten te houden en je houding aan te passen. Aan het schieten zelf hoef je niet veel te veranderen.”

Wat verwacht je van deze Europese kampioenschappen?

„Ik heb een goed indoorseizoen achter de rug, dus ik denk dat een podiumplaats realistisch is. Op de WK werd ik vijfde, en veel niet-Europese toppers zijn er nu natuurlijk niet bij. Maar handboogschieten is een sport waar een kleine fout al beslissend kan zijn voor je eindklassering, dus helemaal zeker weet je het nooit.”

Sinds begin deze maand hebben jullie een nieuwe bondscoach, Ron van der Hoff. Hij volgt Wietse van Alten op, die nu bondscoach van Italië is. Was dat een teleurstelling voor jou?

„Ik kon prima met Wietse opschieten, maar ook met Ron gaat het tot dusver goed. Maar het maakt mij niet heel veel uit wie de coach is. Ik weet wat ik moet schieten en hoe ik dat moet doen.”