Munsterman heeft meer sores dan alleen McClaren

Kampioenenmaker Steve McClaren is met Twente diep gevallen. Ontslag? Zaterdag komt Ajax, dat moet je een interim-coach niet aandoen.

Wat gaat er om in het hoofd van Joop Munsterman?

Laat hij in gedachten nog eens de eerste helft voorbij glijden van het duel tegen Heerenveen zaterdagavond, toen nog niet een glimp van herstel te zien was bij zijn geplaagde FC Twente? Spelers schutterden alsof ze zich er bewust van waren dat ze met elk balcontact beschikten over het lot van Steve McClaren. Een loodzware last. „Natuurlijk zat er angst in”, zei middenvelder Willem Janssen. Maar met een beetje kwade wil leek het wel sabotage in het ijzige Abe Lenstra Stadion: even doorprutsen en de trainer ligt er uit.

Of denkt de voorzitter van FC Twente terug aan de tweede helft? Die waarin invaller Dmitri Boelykin in de punt van de aanval zijn lichaam gebruikte als een veilig stootkussen voor het broze team, dat in aanwezigheid van de brede Rus langzaam aan vertrouwen won. Het doelpunt van de spits was niet genoeg voor FC Twente. Dankzij de 2-1 van matchwinner Alfred Finnbogason volgt er weer een onrustige week in Enschede. Maar hoopgevend voetbal is tegenwoordig al heel wat. Janssen: „Als we op deze manier doorgaan, komt die kentering vanzelf.”

Zo begon het ‘Kremlin-watchen’ rond de kleedkamers in het stadion van Heerenveen. Munsterman en zijn woordvoerder klonterden samen, teammanager Toon Renes draalde er wat omheen en assistent-trainer Youri Mulder voegde zich er later ook bij. Hij zag „een begin van goed voetbal” in de tweede helft, zo was nog net op te vangen.

Vraag maar aan de vorige trainer van FC Twente hoe belangrijk de steun van de assistenten Mulder, Alfred Schreuder en Boudewijn Pahlplatz is. Coach Co Adriaanse eruit of wij eruit, was de boodschap aan Munsterman januari vorig jaar. Het werd de eigenzinnige hoofdtrainer fataal. McClaren, de coach die in zijn twee jaar bij de club iedereen om zich heen belangrijk maakte, werd teruggehaald naar Enschede. Het zou weer een feest worden bij Twente.

Ruim dertien maanden later is de dynamiek in de technische staf misschien prettiger, maar de resultaten zijn vele malen slechter. Zes wedstrijden in 2013, vier punten. Dat is nu bij FC Twente meer dan genoeg voor ontslag. Alleen ontbreken daarvoor de financiële middelen.

McClaren, kampioenenmaker van 2010 en held in Enschede en omstreken, is diep gevallen. Sentimenten spelen geen rol meer en op zijn trackrecord alleen redt hij het niet. Mogelijk wel op zijn afkoopsom. Bovendien: landskampioen Ajax komt zaterdagavond op bezoek, moet je dat een interim-trainer aan doen?

Stof tot nadenken voor Munsterman, die tegen De Telegraaf weer gezegd heeft de trainer niet te zullen ontslaan. Hij moet ook gezien hebben dat er iets van verbetering in de ploeg zat en dat individuele fouten Twente de wedstrijd kostten. Janssen over de beslissende goal van Finnbogason: „Het ligt niet aan de trainer dat die voorzet komt en hij ongedekt inkopt.”

Aanvaller Luc Castaignos, die in de rust gewisseld werd, liep na het eindsignaal meteen door naar de spelersbus. Hij speelde de slechtste helft van zijn toch al teleurstellende seizoen bij de Enschedese club. Ook rechtsback Roberto Rosales bereikte een dieptepunt in de onooglijke eerste twintig minuten, maar hij herstelde zich in de tweede helft met de assist.

Gelegenheidsaanvoerder Leroy Fer, de gekrenkte middenvelder die na mislukte onderhandelingen over een transfer nu niet bij de Engelse club Everton speelt, deelde mee in de malaise met een vreemde breedtepass in de voeten van Heerenveen-aanvaller Rajiv van La Parra. Nikolay Mihaylov grabbelde in het vervolg naast een houdbare bal in de korte hoek. Het was de ellende opgesomd.

Gelukkig voor McClaren was het „een wedstrijd met twee helften”, zoals hij zijn toelichting na de wedstrijd begon. Hij zag in de tweede helft veel om op voort te borduren. „Dit team zal het seizoen sterk eindigen. Met wie dan ook voor de groep.” En deze week? „Achter de schermen is het rustig. Er zal verder gediscussieerd worden. Er zullen beslissingen worden genomen. Ik heb vertrouwen in de mensen die dat doen.”

Fer sprak van een „hogere hand” die moet beslissen over McClaren. „Maar ik hoop dat hij blijft.” Voor het eerst sinds zijn mislukte transfer naar de Premier League sprak hij weer met de media. Het was een moeilijke tijd, „maar mijn medespelers, de trainers, de medische staf, mijn familie en mijn vriendin zijn achter me blijven staan”. In de clubleiding lijkt hij het vertrouwen te hebben verloren. Fer is zwaar gepikeerd over de publiciteit rond een ontuchtzaak van vier jaar geleden waarvoor hij binnenkort door de officier van justitie wordt gestraft.

Om maar aan te geven: Munsterman heeft meer problemen dan alleen McClaren.