Markten schrikken van complexe verkiezingsuitslag Italië

De koersen op de Italiaanse beurs hebben weer een deel van hun eerdere winsten verloren, nu blijkt dat de verkiezingsuitslag waarschijnlijk zeer complex is. De centrum-linkse Pier Luigi Bersani wint in het lagerhuis, maar zoals het er nu naar uitziet gaat Berlusconi aan kop in de Senaat. Een stabiele coalitie lijkt daardoor ver te zoeken.

Journalisten wachten op de uitslag op het hoofdkantoor van de linkse Democratische Partij in Rome.
Journalisten wachten op de uitslag op het hoofdkantoor van de linkse Democratische Partij in Rome. Foto AFP / Alberto Pizzoli

De koersen op de beurzen hebben weer een deel van hun eerdere winsten verloren, nu blijkt dat de verkiezingsuitslag waarschijnlijk zeer complex is. De centrum-linkse Pier Luigi Bersani wint in het lagerhuis, maar zoals het er nu naar uitziet gaat de centrum-rechtse Silvio Berlusconi aan kop in de Senaat. Een stabiele coalitie lijkt daardoor ver te zoeken.

De beurs in Milaan sloot met een winst van 0,73 procent, terwijl er eerst een winst werd genoteerd van bijna vier procent. De spreiding tussen de tienjarige staatsobligaties van Italië en Duitsland daalde na de eerste prognoses tot 255 basispunten, maar nam toe tot 280 basispunten nadat bleek hoe complex de uitslag is, meldt persbureau Reuters.

Italië is de derde economie van de eurozone en de verkiezingen worden met grote belangstelling gevolgd. Het land heeft in absolute termen met afstand de hoogste staatsschuld en economie groeit al jaren te weinig om de schuldenlast op termijn draaglijk te houden. Een nieuwe, stabiele regering zou de economie van het land weer in het gareel moeten krijgen door hervormingen. Maar met deze uitslag is het lastig om zo’n regering te vormen, laat staan om daadwerkelijk te hervormen.

Onze Italië-redacteur Marc Leijendekker twittert dat het er somber uitziet voor Bersani:

Twitter avatar mwleijendekker Marc Leijendekker Wordt Italië onbestuurbaar? Linkse voorman Fassina (economisch woordvoerder) zegt somber: nieuwe kieswet en dan opnieuw verkiezingen.

Zelfde ontwikkeling te zien bij andere beurzen

Ook bij de overige grote beurzen in Europa hebben voorspellingen over de Senaat de euforische reactie op exitpolls over het lagerhuis deels teniet gedaan. De winst daalde meteen. In Frankfurt sloot de Dax 1,45 procent hoger, in plaats van de 2,59 procent toen Pier Luigi Bersani nog de overtuigende winnaar leek. De Franse CAC-40 steeg na de eerste exitpoll over de Italiaanse verkiezingen 2 procent, om uiteindelijk te zakken naar een winst van 0,41 procent.