Impasse dreigt door voorspelling complexe verkiezingsuitslag Italië

Politieke Italiaanse leiders tijdens carnaval in Viareggio. Van links naar rechts: Angelino Alfano, Luigi Bersani, Antonio Di Pietro, Beppe Grillo, Silvio Berlusconi en Niki Vendola.
Politieke Italiaanse leiders tijdens carnaval in Viareggio. Van links naar rechts: Angelino Alfano, Luigi Bersani, Antonio Di Pietro, Beppe Grillo, Silvio Berlusconi en Niki Vendola. Foto AFP / Fabio Muzzi

De Italiaanse politiek dreigt in een impasse te belanden nu vroege voorspellingen een meerderheid aangeven voor de linkse leider Pier Luigi Bersani in het lagerhuis, maar voor de rechtse Silvio Berlusconi in de Senaat. Dat zou regeren onmogelijk maken. Deskundigen waarschuwen dat er bij zo’n patstelling nieuwe verkiezingen nodig zijn, schrijft persbureau Reuters.

Opiniepeilingen hebben Bersani lang als winnaar van het lagerhuis aangewezen, maar televisiezender RAI ziet een voorsprong voor het centrum-rechtse blok van Berlusconi in de Senaat. Links heeft volgens RAI bij lange na geen meerderheid in de Senaat, zelfs niet met een coalitie met Monti, die volgens de voorspellingen slechts 19 van de 315 gekozen zetels mag vervullen. De Vijf Sterren Beweging van komiek Beppe Grillo zou 65 Senatoren mogen leveren, meldt persbureau Reuters.

De stemmen voor de Senaat worden eerder geteld dan de stemmen voor het lagerhuis. Het kiesstelsel van Italië verzekert een grote meerderheid in het lagerhuis aan de partij die als grootste uit de bus komt. Maar in de Senaat gaat de bonus naar de grootste partij in een van de twintig regio’s. Voor partijen die vooral regionaal sterk zijn, zoals de Lega Nord, kan dat goed uitpakken. Daarom zal de krachtsverdeling in de Senaat anders zijn dan die in de Kamer. Een aantal belangrijke regio’s gaat naar rechts, twittert onze Italië-redacteur Marc Leijendekker:

Twitter avatar mwleijendekker Marc Leijendekker Helft stemmen Senaat geteld. Links wint niet in Lombardije, Veneto, Sicilië, Campanië. Allemaal sleutelregio’s.Grillo op 24 procent.

Gehoopt werd op een stabiele coalitie van Bersani en Monti

Dit beeld werpt de eerste exitpolls tegen, waarin Bersani niet alleen in de Kamer van Afgevaardigden won, maar ook in de Senaat. De markten reageerden geschrokken op de laatste berichten: een deel van hun winsten leverden ze we weer in nadat bleek dat de verkiezingsuitslag zeer complex is. Gehoopt werd dat de hervormingsgezinde Bersani een stabiele coalitie kon vormen met de groep van vertrekkend premier Monti.

Zo’n regering wordt gezien als de beste garantie voor maatregelen tegen de stagnerende groei en diepe recessie waarin de derde economie van de eurozone verkeert. Ook de Europese leiders, waarvan er meerderen openlijk vreesden voor een terugkeer van Berlusconi, hoopten op zo’n regering voor de stabiliteit in de eurozone. Want aan de Europese opstelling van Bersani hoefde niemand te twijfelen, zegt Leijendekker:

“Hij heeft bij herhaling gezegd dat hij voor meer Europa is. Maar dan wel met een koerscorrectie, die hij zo mogelijk samen met andere linkse regeringen (denk aan François Hollande) zou willen bewerkstelligen. Wij wijzen de agenda van Monti niet af, maar willen haar verbeteren, heeft hij gezegd. Niet alleen maar bezuinigen, maar ook veel nadruk leggen op maatregelen om de groei te bevorderen.”

Volgens exitpoll lagerhuis haalt Monti de kiesdrempel niet

De voorspellingen voor het lagerhuis zijn als volgt:

  • Bersani 34,5 procent;
  • Berlusconi 29,1 procent;
  • Grillo 19 procent;
  • Monti 9,5 procent.

Dat zou betekenen dat Monti de kiesdrempel van tien procent niet haalt. “Een enorm gezichtsverlies voor de premier”, zegt Leijendekker.

“Daar klinken in Italië wel meteen waarschuwingen bij: in het verleden zijn de exit-polls niet altijd betrouwbaar gebleken. Maar deze exit-polls passen in het beelden van de laatste opiniepeilingen: Bersani wordt de grootste partij en krijgt de bonus in de Kamer.”

Lees hier meer over het Italiaanse kiesstelsel in het artikel ‘Het Italiaanse kiesstelsel is ‘zwijnerij’. Daarom: een handleiding bij de uitslag’ van Marc Leijendekker.

En lees hier meer over Pier Luigi Bersani, de man die, mochten ze eruit komen in Italië, de nieuwe premier wordt van het land.