Het verhaal waarmee ‘Argo’ de belangrijkste Oscar won

Het oscarbeeldje voor de beste film ging vannacht – weinig verrassend – naar Argo, van regisseur Ben Affleck. Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal: zes Amerikaanse diplomaten die in 1980 moesten zien te ontsnappen uit een hermetisch afgesloten, revolutionair Iran. Dit is dat verhaal, dat door Wired al eens knap opgeschreven werd.

Deel van de filmposter van 'Argo', volgens de Academy de beste film van het afgelopen jaar. Deel van de filmposter van 'Argo', volgens de Academy de beste film van het afgelopen jaar.

Het oscarbeeldje voor de beste film ging vannacht - weinig verrassend - naar Argo, van regisseur Ben Affleck. Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal: zes Amerikaanse diplomaten die in 1980 moesten zien te ontsnappen uit een hermetisch afgesloten, revolutionair Iran. Dit is dat verhaal, dat door Wired al eens knap opgeschreven werd.

Veel van de diplomaten werden gegijzeld bij een massale bestorming van het consulaat, maar de zes wisten te ontkomen en verbleven lange tijd op geheime verblijfplekken. Ze sliepen soms in hun kleren, om snel weg te kunnen als het nodig was.

Ondertussen broedde men in de VS op een plan om het zestal in veiligheid te krijgen. Daarvoor moest iemand het land eerst in met een schijnreden die geloofwaardig genoeg was. Diegene was geheim agent Tony Mendez (in de film gespeeld door Affleck): hij verzon een Canadees filmproject, Argo, waarvoor in Iran scènes geschoten moesten worden. Het niet-bestaande project werd tot in de puntjes voorbereid.

“The new production company outfitted its office with phone lines, typewriters, film posters and canisters, and a sign on the door: studio six productions, named for the six Americans awaiting rescue.”

Lees het hele verhaal van Joshuah Bearman uit Wired (4.820 woorden, ongeveer 22 minuten leestijd). Het verhaal van Mendez er ook in boekvorm, geschreven door hemzelf: ‘Argo: How the CIA and Hollywood Pulled Off the Most Audacious Rescue in History’.