Egypte wijzigt data van verkiezing na protest

Na fel protest van de kopten heeft de Egyptische president Morsi de data van de komende parlementsverkiezingen de dag nadat hij ze had bekendgemaakt moeten wijzigen. Verschillende data vielen samen met christelijke feestdagen en niet de minste: Palmzondag en Pasen. De kopten beschuldigden Morsi ervan de christelijke kiezers te willen marginaliseren. De verkiezingen beginnen nu op 22 in plaats van 27 april en er wordt rekening gehouden met de christelijke feestdagen. Omdat de stembusslag in vier geografisch gespreide rondes plaatsheeft, met telkens een tweede ronde, zal hij pas op 27 juni zijn beslag krijgen.

Dat er zo snel nieuwe verkiezingen worden gehouden voor het parlement – de vorige dateren van januari 2012 – heeft te maken met de nieuwe grondwet die eind december bij referendum werd goedgekeurd. Volgens de grondwet moesten er binnen de twee maanden na het referendum nieuwe parlementsverkiezingen worden aangekondigd.

Maar Egypte zit ook zonder parlement sinds het vorige parlement afgelopen zomer werd ontbonden wegens onregelmatigheden tijdens de verkiezingen. In dat parlement hadden de fundamentalisten (Moslimbroederschap plus salafisten) samen rond de 70 procent van de zetels.

Het is de vraag of de fundamentalisten beloond dan wel afgestraft zullen worden voor het chaotische jaar dat Egypte achter de rug heeft. Oppositieleider Mohammed ElBaradei heeft de Egyptenaren opgeroepen om de verkiezingen te boycotten. Eerder had Hamdeen Sabahi, die vorige zomer een derde plaats behaalde als presidentskandidaat van links, opgeroepen tot een boycot. „Wij gaan geen steun verlenen aan een regime dat de principes van de revolutie heeft verraden”, aldus Sabahi.

Sabahi en ElBaradei zijn de belangrijkste figuren in het Nationaal Reddingsfront, een oppositiecoalitie die geboren werd uit het protest rond de grondwet. De komende weken moet blijken of de oppositie zich verenigt achter een boycot. Tijdens eerdere verkiezingen waren halfslachtige oproepen tot een boycot onsuccesvol, en werkten ze een overwinning van de fundamentalisten in de hand.