Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Een nieuw voedselschandaal? Duitse boeren oneerlijk over eieren

Dit zijn eieren.
Dit zijn eieren. Foto ANP / Koen Suyk

Zo’n honderdvijftig boerderijen in het noorden van Duitsland hebben mogelijk hun eieren van een onjuist etiket voorzien. De eieren werden verkocht als biologische of vrijeuitloop-eieren, terwijl ze dat waarschijnlijk niet waren.

Dat meldt Novum. Justitie in de stad Oldenburg heeft een onderzoek ingesteld, werd vandaag bekend.

Onderzocht wordt of de kippen ondeugdelijk voedsel kregen en of er te veel kippen in één hok werden gehouden. Als dat het geval is, zijn de eieren die de dieren produceren niet biologisch of ‘vrije uitloop’.

De aandacht voor voedselkwaliteit is de laatste tijd erg groot, niet alleen in Duitsland, maar in vrijwel heel Europa. Dat komt door het schandaal rond de verkoop van rundvlees als paardenvlees. Paardenvlees is in uiteenlopende voedselproducten aangetroffen, onder meer in de gehaktballetjes van meubelgigant IKEA, die vandaag besloot zijn voorraad bevroren gehaktballetjes in 21 Europese landen uit de schappen te halen.