Echte vaticanisten volgen vaticaanblogs

Er komt veel kerkelijk nieuws aan uit Rome. Woensdag is de laatste audiëntie van paus Benedictus XVI en donderdag is zijn laatste dag als paus. Dan begint, om acht uur donderdagavond, de periode van de Sede Vacante, de lege stoel. Eerst gaan de kardinalen die een nieuwe paus moeten kiezen, met elkaar overleggen. Soms georganiseerd, andere keren op lunches en dinertjes, of bij een kopje espresso. Daarna volgt het conclaaf en dan, naar verwachting ruim voor Palmzondag 24 maart, de witte rook als teken: habemus papam.

Wie hierbij actuele achtergrond in het Engels zoekt, kan het best beginnen bij twee gerenommeerde namen: John Allen, verslaggever en blogger van de Amerikaanse National Catholic Reporter, en Sandro Magister. Met name John Allen is een ijkpunt voor iedereen die zich bezighoudt met het Vaticaan. Zijn blog (ncronline.org/blogs/all-things-catholic) is verplichte kost voor alle vaticanisten. Heel de website van de NCR is trouwens interessant.

Sandro Magister is een Italiaanse veteraan van het Vaticaan. Het voordeel van zijn blog is dat het behalve in het Italiaans ook in het Engels (en het Frans en het Spaans) verschijnt. Het internetadres: chiesa.espresso.repubblica.it. Een andere oudgediende, John Thavis, eerder verslaggever in Rome voor NCR, is ook een blog begonnen. Het ziet er veelbelovend uit: johnthavis.com/blog.

Het Vaticaan heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het toegankelijk maken van officiële teksten en mededelingen. De website van het Vaticaan (vatican.va), in acht talen, is in veel gevallen een uitstekende manier om naar de bron van informatie te gaan. Goed, nuttig en wat meer op nieuws gericht is ook news.va, een andere site van het Vaticaan.

NCR-verslaggevers John Allen en John Thavis hebben ook boeken geschreven over het Vaticaan. Thavis zit het dichtst bij de actualiteit. Zijn Vatican Diaries, pas in het Nederlands verschenen en wat houterig vertaald als De Vaticaandagboeken, zijn een persoonlijk verhaal over zijn tijd als verslaggever bij het Vaticaan. Het heeft de toon en sfeer van een dagboek en zit vol met smakelijke en onthutsende details – soms zelfs te veel, waardoor de grote lijn uit zicht verdwijnt. Maar het is een lezenswaardig boek dat een goed inzicht biedt in hoe het Vaticaan in de praktijk functioneert of niet functioneert, over de machtsstrijd tussen mensen en instellingen, en over de persoonlijke eigenaardigheden van veel prelaten.

Van Allen verscheen All the Pope’s Men: uit 2004, maar nog steeds een uitstekende introductie. Zijn boek The Future Church: How Ten Trends Are Revolutionizing the Catholic Church (2012) gaat meer over de kerk in het algemeen. Nog steeds lezenswaardige klassiekers over het Vaticaan zijn Inside the Vatican, van Thomas Reese (1998) en In the Vatican, van Peter Hebblethwaite (1986). Uit eigen land komen onder andere Het Vaticaan in een notendop, van Ewout Kieckens (2007, wat droog maar helder en informatief) en Vaticanië, van Stijn Fens (2010).