Cyprus kiest voor sanering

Nikos Anastasiades, de 66-jarige leider van de conservatieve partij Disy, heeft de presidentsverkiezingen in Cyprus gewonnen. Hij haalde gisteren 57,5 procent van de stemmen. Zijn opponent, Stavros Malas, kwam niet verder dan 42,5 procent.

Anastasiades’ overwinning is een opluchting voor Brussel en voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Hij wil de benarde financiële situatie van Cyprus oplossen met hulp van de Europese Unie.

Malas was een onafhankelijke kandidaat, maar wist zich gesteund door de communistische partij van de huidige president Demetris Christofias. De communisten zochten in de afgelopen tijd steun bij Rusland. Zij krijgen van de Cyprioten de schuld voor de kwakkelende economie.

„We zullen absoluut consistent zijn en onze beloftes waarmaken”, zei Anastasiades, in reactie op zijn overwinning. „Cyprus hoort bij Europa.” Met een verwijzing naar beschuldigingen van witwaspraktijken via Cypriotische banken, beloofde Anastasiades de geloofwaardigheid van het land te herstellen.

De president zal eerst met de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF moeten onderhandelen over een noodlening van ongeveer 18 miljard euro. Dat geld is nodig om te voorkomen dat het land volgende maand failliet gaat. Brussel en het IMF zullen strenge voorwaarden verbinden aan zo’n lening. Aan Anastasiades de taak om tegelijkertijd te bezuinigen, te hervormen en de economische krimp – die voor volgend jaar wordt geraamd op 3,5 procent – te bestrijden. (Reuters, AP)