Argo krijgt Oscar voor Beste Film - ‘Ang Lee met Life of Pi de enige echte verrassing’

Actress Meryl Streep presents the Oscar for best actor to Daniel Day Lewis for his role in "Lincoln" at the 85th Academy Awards in Hollywood, California, February 24, 2013. REUTERS/Mario Anzuoni (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT) (OSCARS-SHOW)

Argo is door de Academy uitgeroepen tot beste film van 2012. Ang Lee won de prijs voor beste regisseur van de film Life of Pi. Jennifer Lawrence kreeg de Oscar voor beste Actrice voor haar rol in Silver Linings Playbook, Daniel Day-Lewis is de beste acteur in Lincoln.

NRC’s filmredacteur Peter de Bruijn bekeek de uitreiking vannacht, en noemt de uitslagen weinig verrassend:

“Argo was de grote favoriet voor beste film, het is dus niet onverwacht dat die film wint. Ook Jennifer Lawrence had in aanloop naar de Oscars bijna alle grote acteerprijzen voor beste actrice gewonnen, dus haar winst was verwacht. De enige echte verrassing is Ang Lee. Zijn grote tegenstander, en favoriet in de categorie van beste regisseur was Spielberg met zijn Lincoln. Ang Lee’s Life of Pi heeft het dus goed gedaan met vier Oscars, een opmerkelijke prestatie.”

Argo versloeg met de Oscar voor beste film zoals verwacht de andere genomineerden Beasts of the Southern Wild, Zero Dark Thirty, en de twee films over de slavernij; Django Unchained en Lincoln. De afgelopen maanden ontving Affleck, die zelf de hoofdrol speelt als CIA-specialist in de film, al een Directors Guild Award, een Golden Globe en een Critics Choice Award voor de regie.

Bij de uitreiking viel ook een Nederlander in de prijzen: Erik-Jan de Boer maakte deel uit van het team achter de speciale effecten van Life of Pi. De film die gaat over een Indiase jongen die in een reddingsboot met een tijger, een hyena, een aap en een zebra terechtkomt, en vervolgens op zee moet zien te overleven. Het team van De Boer zorgde ervoor dat de dieren, die in veel gevallen met de computer gemaakt waren, er levensecht uitzagen.

Opvallende verrassing was dat Michelle Obama, wiens favoriet Beasts of the Southern Wild was, de winnaar van de beste film bekendmaakte vanuit het Witte Huis. De beste acteur en actrice werden traditiegetrouw door de winnaars van vorig jaar gepresenteerd.

http://www.youtube.com/watch?v=vngLNHrDLH0

Anne Hathaway speelde de beste vrouwelijke bijrol in de klassieker Les Misérables.

Christoph Waltz vervulde de beste mannelijke bijrol van het jaar, en wel in Django Unchained van regisseur Quentin Tarantino, waarin de slaaf Django vrij wordt gekocht en een bounty hunter wordt.

De Oostenrijkse acteur heeft hiermee zijn tweede Oscar in de wacht gesleept. In Tarantino’s Inglourious Basterds speelde Waltz een Nazi kolonel, wat hem in 2010 ook al de prijs voor beste bijrol opleverde. Ook Daniel Day-Lewis viel dus als verwacht in de prijzen met zijn rol in de andere film die momenteel in de bioscoop draait over de afschaffing van de slavernij:

Skyfall beste titelsong

Adele kreeg het gouden beeldje voor beste originele filmsong voor haar nummer Skyfall. De zangeres won eerder al zowel de Grammy als de Golden Globe voor de titelsong van de gelijknamige Bondfilm. Het winnen van deze drie prestigieuze prijzen voor hetzelfde nummer is een zeldzaamheid.

Amour won de Oscar voor beste niet-Engelstalige film:

De beste documentaire werd Searching for Sugar Man. Innocente is de beste korte documentaire. De Oscar voor beste korte animatiefilm ging naar Paperman en de beste animatiefilm is Brave, het verhaal van een atypisch roodharig prinsesje gemaakt door de Pixar studio’s van Disney. De beste cinematografie is gedaan in de film Life Of Pi, een film die in nog tien categorieën was genomineerd.

Bekijk hier de hele lijst met winnaars.