Betere wereld begint met een quiche

Wees gerust, we gaan het niet weer over paarden hebben. Na al die vleesaffaires van de afgelopen weken lijkt vandaag me een mooie dag voor iets vegetarisch. Het is tenslotte Meatless Monday. En nog vastentijd ook. Apropos, op 13 februari ging de campagne Dagen zonder Vlees van start, een Belgisch initiatief dat dit jaar voor

Wees gerust, we gaan het niet weer over paarden hebben. Na al die vleesaffaires van de afgelopen weken lijkt vandaag me een mooie dag voor iets vegetarisch. Het is tenslotte Meatless Monday. En nog vastentijd ook.

Apropos, op 13 februari ging de campagne Dagen zonder Vlees van start, een Belgisch initiatief dat dit jaar voor het eerst ook in Nederland werd uitgerold. Het doel is zoveel mogelijk mensen ertoe over te halen om in de 40 dagen voor Pasen geen of minder vlees en vis te eten. Een bescheiden assortiment bekende Vlamingen en dito Nederlanders doet mee en de DZV-website belooft dat we binnenkort kunnen lezen hoe zij het er vanaf brengen als gelegenheidsvegetariër.

Instappen kan overigens nog steeds. Per vlees- en visloze dag bespaar je 11 vierkante meter op je ecologische voetafdruk, 1000 liter water en 2 kilo broeikasgassen. Dat klinkt wellicht als een druppel op die bekende gloeiende plaat. Maar vorige week stond de teller al op ruim 12.000 deelnemende niet-vegetariërs, die hun gezamenlijke ecologische voetafdruk met iets meer dan 450.000 vierkante meter hadden gereduceerd. Met zoveel mensen tegelijk tikt het toch best lekker aan. Zoals ene Annemie op dagenzondervlees.be terecht zegt: „Amai, ik ben fier op ons.”

Mijn eigen bescheiden bijdrage aan een betere wereld: een quiche van geroosterde kerstomaatjes, tijm en twee soorten kaas.

Verwarm de oven op 200 graden. Kwast een kleine quichevorm (20 cm) in met olijfolie. Ontkroon de tomaatjes en doe ze in een ovenschaal. Ris de blaadjes van een takjes tijm. Bestrooi de tomaatjes met het grootste deel van de tijm (houd een beetje apart voor de garnering), suiker, versgemalen zwarte peper en een snuf zout. Sprenkel de olijfolie erover en hussel. Rooster de tomaatjes een kwartier in het midden van de oven. Bekleed de quichevorm met het bladerdeeg. Prik met een vork hier en daar gaatjes in het deeg. Haal de tomaatjes uit de oven en verdeel ze over de deegbodem. Verkruimel de geitenkaas en verdeel tussen de tomaatjes. Klop de eieren los met de crème fraîche. Schenk het vocht dat in de ovenschaal is achtergebleven erbij, voeg ook de Parmezaanse kaas toe en klop nogmaals. Schenk dit mengsel over de tomaatjes en geitenkaas. Ris nog wat tijmblaadjes en strooi ze over de taart. Bak hem in 25 - 30 minuten goudbruin en gaar in de oven. Serveer de quiche liever niet gloeiend heet, maar warm of zelfs op kamertemperatuur. Met een groene salade erbij heb je er een hoofdgerecht voor 4 personen aan.

Quiche kaas en tomaat

Voor vier personen:

400 gram kerstomaatjes

paar takjes verse of 1 tl gedroogde tijm

1 theelepel suiker

2 eetlepels olijfolie

5 plakjes roomboterbladerdeeg

150 gram jonge zachte geitenkaas

2 eieren

125 ml crème fraîche

50 gram geraspte parmezaan