Bersani wordt waarschijnlijk de nieuwe premier van Italië. Wie is hij?

Leider van de Democratische Partij Pier Luigi Bersani.
Leider van de Democratische Partij Pier Luigi Bersani. Foto Reuters / Max Rossi

Al weken stond hij bovenaan de peilingen, maar de ogen waren vooral gericht op de controversiële voormalige premier Silvio Berlusconi. Die stond dan wel niet bovenaan, maar wist het verschil met zijn linkse rivaal in Europese ogen toch gevaarlijk te verkleinen. Toch wordt Pier Luigi Bersani waarschijnlijk de nieuwe premier van Italië. Wie is hij?

Bersani - 61, geregeld een sigaar in de mond - werd geboren als zoon van een monteur en eigenaar van een klein tankstation nabij de noordelijke stad Piacenza. Al zijn hele leven is hij politiek actief. Als dertiger begon hij aan een bestuurlijke carrière binnen de Communistische Partij. In 1996 zat hij voor het eerst in de regering, als minister van Industrie. Kort daarna werd hij minister van Transport en in 2006 keerde hij terug als minister van Economische Ontwikkeling. Drie jaar later kwam links in de oppositie, en sloot hij zich aan bij de net gevormde Democratische Partij, waar hij tot leider verkozen werd.

Imago: een beetje saai

In november werd hij bij voorverkiezingen herkozen als leider van de linkse Democratische Partij. Zijn grootste uitdager was de relatief jonge Matteo Renzi, burgemeester van Florence. Het lukte Renzi Bersani te dwingen tot een tweede ronde, maar hij verloor uiteindelijk. Enthousiasme en verjonging waren de kenmerken van Renzi, die veel aandacht trok met de slogan dat de oude garde naar de sloop moest. De oude garde - dat is onder meer Bersani. Daarmee koos de partij voor betrouwbaar en bekend.

Bersani staat vooral ook bekend als “een beetje saai” en “schoolmeesterachtig”. Hij komt over als ‘oud-links’ en had daardoor moeite centrum-linkse kiezers te overtuigen dat de ‘regering van de verandering’ die hij beloofde echte politieke vernieuwing brengt. Maar ze hopen dat zijn politieke ervaring en pragmatisme dat goed kunnen maken.

Zijn stoffige imago probeert hij wat op te frissen door zich actief te begeven op social media. Na zijn overwinning tijdens de voorverkiezing op Matteo Renzi twitterde hij een foto waarop hij een biertje voor zichzelf tapt.

Campagne: hij komt niet goed uit de verf op tv

Niet verwonderlijk: mediamagnaat Silvio Berlusconi wist veel van de aandacht tijdens de verkiezingen op zichzelf te richten. Met een uitgebreid mediaoffensief zorgde hij ervoor dat hij iedere dag een paar uur op zijn televisiezenders te zien was. Hij deed gulle beloftes, zoals het terugbetalen van belastingen. Zo veegde hij de drie grote thema’s waar Bersani de aandacht op wilde richten - onderwijs, gezondheidszorg en arbeid - bijna van tafel. Want Bersani is een stuk minder gericht op camera’s, schreef onze Italië-redacteur Marc Leijendekker eerder in NRC Handelsblad:

“Niets belet Bersani om even gretig als Berlusconi de media op te zoeken. Maar dat is niet zijn stijl. Berlusconi is de grappenmaker, een showman die moeiteloos van standpunt verandert. Bersani is de bedachtzame man uit één stuk, niet snel van zijn koers af te brengen. Grote schoenen en een scherpe geest, zoals ze in zijn geboortestreek Emilia-Romagna zeggen. Hij komt op tv niet goed uit de verf, loopt liever partijbijeenkomsten af.”

Bersani met zijn vrouw Daniela en zijn dochters Elisa en Margherita. Foto Reuters / Paolo Bona

Bersani met zijn vrouw Daniela en zijn dochters Elisa en Margherita. Foto Reuters / Paolo BonaBersani met zijn vrouw Daniela en zijn dochters Elisa en Margherita. Foto Reuters / Paolo Bona

Standpunt: vóór Europa

Bersani heeft vaker gezegd dat hij voor meer Europa is, maar dan wel met een koerscorrectie: niet alleen bezuinigingen, maar ook veel nadruk leggen op maatregelen om groei te bevorderen. Dat zou hij samen met linkse regeringen, zoals die van Hollande, willen bewerkstelligen. Hoe hij dat precies in eigen land wil aanpakken is niet goed duidelijk, zegt Leijendekker:

“De Democratische Partij heeft in zijn verkiezingsprogramma weinig cijfers opgenomen, weinig concrete maatregelen opgevoerd. De linkse vakbond CGIL, een belangrijk element in het linkse krachtenveld, heeft gepleit voor een duidelijke verhoging van de overheidsuitgaven om, ook in de overheidssector, banen te scheppen. Bersani heeft zich daarover op de vlakte gehouden.”

Zijn belangrijkste concrete maatregel is het op korte termijn vrijmaken van geld om de miljarden aan schulden die de verschillende overheidsinstanties bij de financiële sector hebben, in te lossen. Veel bedrijven klagen dat ze klem zitten omdat de overheid haar rekeningen niet betaalt. Op die manier wil Bersani het geld weer enigszins laten rollen.

Maskers van politieke leiders tijdens carnaval in Viareggio. Van links naar rechts: Alfano, Luigi Bersani, Antonio Di Pietro, Beppe Grillo, Silvio Berlusconi en Niki Vendola . Foto AFP / Fabio Muzzi

Maskers van politieke leiders tijdens carnaval in Viareggio. Van links naar rechts: Alfano, Luigi Bersani, Antonio Di Pietro, Beppe Grillo, Silvio Berlusconi en Niki Vendola . Foto AFP / Fabio MuzziMaskers van politieke leiders tijdens carnaval in Viareggio. Van links naar rechts: Alfano, Luigi Bersani, Antonio Di Pietro, Beppe Grillo, Silvio Berlusconi en Niki Vendola . Foto AFP / Fabio Muzzi