Austen-postzegels ter ere van 200 jaar ‘Pride and Prejudice’

De zes Jane Austen-postzegels/ Foto huffingtonpost.co.uk

De Britse The Royal Mail heeft, ter ere van het 200-jarig jubileum van Jane Austens wereldberoemde tweede roman Pride and Prejudice (1813), speciale Jane Austen-postzegels geïntroduceerd. Op de zes nieuwe postzegels staan scènes en titels van alle romans van de Engelse schrijfster weergegeven.

De keuze voor deze actie verantwoordt The Royal Mail op haar site als volgt:

‘This year marks the bicentenary of the publication of Jane Austen’s most famous novel Pride and Prejudice. Selling over 20 million copies worldwide Pride and Prejudice has been filmed for numerous film and television adaptations’

Bij postzegels laat The Royal Mail het niet. Ook zullen de brieven die uit het plaatsje Chawton. waar Austen de laatste jaren van haar leven spendeerde, en haar geboorteplaats Steventon, gedurende een week dit jaar de volgende zin dragen uit Austens Pride and Prejudice:

‘Do anything rather than marry without affection’

De speciale postzegels zijn voor 5,30 pond, omgerekend zo’n zes euro, op de site van The Royal Mail te bestellen.

Jane Austen (1775-1817) brak in 1811 als romanschrijver door met haar veelvuldig verfilmde Sense and Sensibility (1811). Tot 1816, een jaar voor haar dood, verschenen achtereenvolgens Pride and Prejudice (1813), Mansfield Park (1814) en Emma (1816). Haar laatste twee romans, Northanger Abbey en Persuasion, verschenen postuum in 1818.

Exacte verkoopcijfers van Austens romans zijn lastig te geven. In het artikel ‘Cents and Sensibility’ haalde Slate in 2003 een onderzoek aan van het onderzoeksbureau Nielsen Bookscan waaruit bleek dat er, exclusief de academische verkoop, van Pride and Prejudice in dat jaar in totaal 110.000 exemplaren van de roman zijn verkocht.

Een van de bekendste verfilmingen van Pride and Prejudice stamt uit de jaren negentig. In 1995 kwam de BBC met een zes-delige miniserie van de roman, met onder andere de Britse acteur Colin Firth als de op het oog arrogante Mr. Darcy, de steen des aanstoots en latere ’love interest’ van hoofdpersoon Elizabeth Bennet.