Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Kijken: Anouk zingt voorproefje van songfestivalnummer

Anouk vertegenwoordigt Nederland dit jaar op het Eurovisie Songfestival in Malmö. Foto ANP/ Valerie Kuypers

Anouk heeft gisteren laten horen welk nummer zij op het Eurovisie Songfestival gaat zingen. Tijdens een benefietconcert zong zij dertig seconden a capella van Birds.

Anouk zong het eerste voorproefje tijdens een benefietconcert in Utrecht voor de spierziekte ALS. Met het nummer vertegenwoordigt ze Nederland op het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö in mei. De zangeres gaf in Tivoli De Helling een akoestisch concert. Het publiek kreeg dertig seconden te horen van ‘Birds’.

Producer verwacht geen winst op het Songfestival

Donderdag liet de producer van het nummer, de Zweed Tore Johansson, weten dat hij niet verwacht dat ‘Birds’ kans maakt op winst bij het Songfestival. Hij vindt het nummer er te goed en te ingewikkeld voor. In de krant Sydsvenskan zei hij:

“Dit is geavanceerde muziek met veel akkoorden, niet muziek die het Eurovisie Songfestival wint. Het is daarnaast een originele song, terwijl al het andere dat is geschreven voor het Eurovisie Songfestival kopieën van oude hits zijn, dat is de meest betrouwbare manier om een ​​nieuwe hit te maken.”

Een dag daarna reageerde Anouk via Facebook op de uitlatingen van haar producer met de woorden:

“I just heard that my producer Tore thinks our song is too good to win the Eurovision songfestival. Is that even possible? Have Faith young Skywalker! The force is strong with this one :-)”

Birds verschijnt ook op Anouk’s nieuwe album

Birds zal niet alleen op het songfestival te horen zijn, het verschijnt ook op Anouk’s nieuwe album Sad Singalong Songs waarvan drie nummers door Johansson zijn geproduceerd. Dat album komt uit op 17 mei, het songfestival is tussen 14 en 18 mei.

Zweedse producer heeft gemengde gevoelens over songfestival

Producer Tore Johansson kijkt met gemengde gevoelens naar zijn bijdrage aan het Songfestival. Hij zegt tegen Sydsvenskan dat dit drie redenen heeft.

“Ten eerste is het een vreemd gevoel om deel uit te maken van het Eurovisie Songfestival, ik kom uit de wereld van de indiepop waar het songfestival bijna taboe is. Ten tweede vertegenwoordig ik Nederland. En ten derde gebeurt het allemaal in mijn woonplaats Malmö. Ik kan op de fiets naar het stadion.”

Vorig jaar haalde Joan Franka de finale van het Eurovisie Songfestival niet. De TROS laat Birds in zijn volledigheid horen op 11 maart.

Birds was niet het enige nummer dat Anouk zong, kijk hier ‘Lost’ terug.