Angst voor onbestuurbaar Italië duwt beurzen in het rood

Handelaren op de beursvloer in New York vandaag.
Handelaren op de beursvloer in New York vandaag. Foto AFP / Spencer Platt

De verkiezingen lijken Italië in een lastig parket te brengen: vroege uitslagen wijzen op winst voor de linkse Bersani in het parlement en voor de rechtse Berlusconi in de Senaat. Zo’n machtsverdeling zou regeren onmogelijk maken. Dat weten ook de beurzen: Wall Street verloor vandaag fors.

De handelsdag begon positief en er was zelfs even opluchting toen de exitpolls winst voor Bersani in het vooruitzicht stelden. Maar het humeur draaide naarmate er meer stemmen geteld werden en de complexe uitslag die zich nu aftekent, met Berlusconi toch weer als belangrijke factor in de Italiaanse politiek, duwde de beurzen in het rood. De Dow Jones verloor 1,6 procent, de Nasdaq 1,4 procent. Beursindex S&P 500 leverde 1,83 procent in en beleefde daarmee de slechtste dag sinds begin november vorig jaar.

Dat beeld zagen we eerder op de dag ook in Europa: de beurs in Milaan sloot met een winst van 0,73 procent, terwijl er eerst een winst werd genoteerd van bijna vier procent. De spreiding tussen de tienjarige staatsobligaties van Italië en Duitsland daalde na de eerste prognoses tot 255 basispunten, maar nam toe tot 280 basispunten nadat bleek hoe complex de uitslag is.

Naar verwachting komen vannacht de definitieve uitslagen van de verkiezingen naar buiten.