Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Als Willem-Alexander koning is, krijgt hij een boek met ‘toekomstdromen’

Het Nationaal Comité Inhuldiging zet een project op waar alle Nederlanders aan kunnen bijdragen. Ze kunnen hun ‘toekomstdroom’, in welke vorm dan ook, delen via een online platform. Van de beste bijdragen maakt het comité een boek, dat later dit jaar waarschijnlijk aan alle huishoudens cadeau wordt gedaan.

Prins Willem-Alexander en prinses Maxima in de sneeuw in Lech tijdens de jaarlijkse wintersportfotosessie, vorige week.
Prins Willem-Alexander en prinses Maxima in de sneeuw in Lech tijdens de jaarlijkse wintersportfotosessie, vorige week. Foto ANP / Lex van Lieshout

Het Nationaal Comité Inhuldiging zet een project op waar alle Nederlanders aan kunnen bijdragen. Ze kunnen hun ‘toekomstdroom’, in welke vorm dan ook, delen via een online platform. Van de beste bijdragen maakt het comité een boek, dat later dit jaar waarschijnlijk aan alle huishoudens cadeau wordt gedaan.

Dat maakte voorzitter Hans Wijers zojuist bekend op een persconferentie over de plannen rond de inhuldiging van 30 april, wanneer Willem-Alexander koning wordt en Beatrix prinses.

‘Mijn droom voor ons land, inspiratie voor onze koning’

Het project heeft het motto Mijn droom voor ons land, inspiratie voor onze koning. Het moet ‘een staalkaart van dromen, ambities en hoop’ worden. Bijdragers kunnen bijvoorbeeld een muziekstuk, een tekening of een foto insturen, maar eigenlijk is elke uitingsvorm welkom volgens Wijers. Het boek wordt sowieso overhandigd aan de nieuwe koning en koningin én aan de afzwaaiende koningin.

De website die ervoor is opgezet, www.mijndroomvooronsland.nl, is ‘bijna klaar’. Nu wordt daar een boodschap getoond dat volgende week rond deze tijd het officiële logo van de inhuldiging bekendgemaakt wordt.

Een Koningslied en Koningsspelen

Daarnaast worden in aanloop naar de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 26 april ‘Koningsspelen’ gehouden voor alle kinderen in het basisonderwijs. En er komt een ‘Koningslied’ dat op de 30e door het hele land gezongen zal worden. Verschillende artiesten is gevraagd mee te werken aan de totstandkoming van zo’n lied.

In het comité zitten naast Wijers, voormalig minister ven Economische Zaken en bestuursvoorzitter bij Akzo Nobel, ook tennisicoon Richard Krajicek, televisieproducent Joop van der Ende en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.