Afrikaanse wielrenner de weg kwijt in De Omloop

Ferekalsi Debesay met zijn fietscomputer, zonder navigatie. Foto: Team MTN Qhubeka

Ferekalsi Debesay Abrha uit Eritrea reed voor het eerst mee in een grote wielerklassieker. Hij kwam als laatste binnen in Omloop Het Nieuwsblad, ver na de bezemwagen. Zijn ploeg weet niet precies wat er is gebeurd. Urenlang waren ze hem kwijt.

Het Zuid-Afrikaanse wielerteam MTN Qhubeka kwam met een wildcard naar Gent om de Omloop Het Nieuwsblad te rijden. Kopman Gerald Ciolek werd elfde achter winnaar Luca Paolini, zijn ploegmaat Ferekalsi Debesay raakte de weg kwijt.

De verklaringen binnen de ploeg over de tijdelijke vermissing van Debesay liepen aanvankelijk uiteen, omdat niemand precies wist waar Debesay was gebleven. Zo zou hij er heel lang over hebben gedaan of na zijn opgave direct naar het hotel zijn gereden.

Debesay werd niet opgemerkt door de bezemwagen

Een VTM-journaliste die een reportage maakte over de ploeg weet zeker dat Debesay op kilometer 115 opgaf. Ze zag hem uiteindelijk geheel verkleumd over de eindstreep rijden een uur nadat de bezemwagen, die de renner blijkbaar had gemist, binnen was. Ploegleider Jens Zemke zegt tegen Het Laatste Nieuws:

“Uiteindelijk kwam hij vanuit het bijna donker toch nog over de meet gereden. Die kou, dat is dodelijk voor een Afrikaanse renner. En de kasseien, die hebben ze niet in Eritrea. Ik vond het alsnog knap van ‘m.”

Buschauffeur Paul zag Ferekalsi Debesay pas in het hotel weer terug.

“We hebben nog lang gewacht. Intussen begon het al te schemeren. Maar toen ik met mijn bus terug bij het hotel aankwam, toch een halfuurtje rijden, zat hij daar braafjes te wachten. Zich van geen kwaad bewust.”

Ploegbaas vindt renner uit Eritrea van internationale klasse

Debelsay heeft etappes gewonnen in de Ronde van Eritrea en de Ronde van Rwanda. Onlangs werd hij derde in de kermiskoers GP Paul Borremans. Volgens zijn ploegbaas Kevin Campbell is Debelsay een renner van internationale klasse. Zijn ploeg Team MTN Qhubeka is het eerste Afrikaanse professionele Continental Team met als doel om ooit aan de Tour de France deel te nemen en een wereldkampioen af te leveren.

Stichting wil één miljoen Afrikanen aan het fietsen krijgen

Sponsor Qhubeka wil één miljoen Afrikanen aan het fietsen krijgen. De stichting doet dat door fietsen uit te delen aan kinderen in ruil voor bijvoorbeeld het planten van dertig bomen. Ook is er een fiets voor wie afval sorteert, of voedsel produceert. Zo wil de stichting meer kinderen op school krijgen, als die buiten loopafstand ligt.

Ferekalsi Debesay zei donderdag nog tegen Het Nieuwsblad:

“Ik kom uit Asmara. Daar is het elke zondag koers. Van 6 uur ‘s ochtends tot 2 uur in de namiddag. Alle categorieën. Ook mountainbike en dameswielrennen. Trouwens, ik heb twee broers en één zus. En die koersen allemaal. Er zijn zo’n veertig koersen per jaar. En dat is in elke stad hetzelfde. De wielercultuur kwam mee met de kolonisator, Italië. Wielrennen is sport nummer één in Eritrea.”

Debesay wil een Tourrit winnen

Het doel van Debesay, de eerste renner uit Eritrea die deelnam aan De Omloop, is om binnen twee jaar een rit in de Tour te winnen. Op zijn Facebook plaatste hij vrijdag trots een foto van de startlijst van Omloop Het Nieuwsblad. Over het verloop van de wedstrijd heeft hij nog niks geschreven.