Habemus Me: ‘Waarom ik de nieuwe paus moet worden’

Foto AFP / Vincenzo Pinto

De Amerikaanse jezuïet James Martin, auteur van verscheidene bestsellers, heeft een open brief geschreven aan de kardinalen die  een nieuwe paus moeten kiezen. Ik zal jullie helpen, schrijft hij: de beste kandidaat ben ik. Habemus Me. 

Het is  heel wat, zo’n conclaaf, schrijft Martin in het Amerikaanse katholieke tijdschrift America:

You have to do the impossible: elect a guy who is super holy, wicked smart, speaks about a dozen languages and can run an international conglomerate. And, if I can be a little blunt, chances are you may not know everyone in the room that day. Especially if you’ve just gotten that red hat you might be sitting in the Sistine Chapel listening to someone talking in French about aggornamiento and ressourcement and be too embarrassed to say to the guy on your left, “Who’s the heck is that?” Besides, everyone sort of looks the same: gray hair, red hat, glasses. It’s hard to keep them straight, no matter how many of those handy “Who’s Who” charts you might have studied.

Dan geeft hij, tongue in cheek, twaalf redenen waarom hij juist de aangewezen persoon is.

1. I’m a man. That’s half the battle, right?

En verder: hij spreekt zijn talen, is half Italiaans, vindt het leuk om te reizen en heeft alle tijd om te besturen en eindelijk eens de curie onder controle te brengen, want boeken heeft hij al genoeg geschreven. Als twaalfde reden zegt Martin dat hij al een cool name heeft bedacht, om de continuïteit in de kerk aan te geven: Johannes Paulus Benedictus I.

En ik kan ook nog, zo besluit Martin zijn open brief, goed moppen vertellen.

For example, here’ s a good one: “What did the Jesuit say when he was elected pope.” There’s only one way to find out.