PvdA wil adopties uit Ethiopië opschorten wegens misstanden

Jeroen Recourt, lid van de Tweede Kamer voor de PvdA, wil dat adopties uit Ethiopië voorlopig worden opgeschort. Foto ANP / Koen Suyk

De PvdA wil dat adopties uit Ethiopië voorlopig worden gestopt. Dat zegt Tweede Kamerlid Jeroen Recourt vanavond in het televisieprogramma KRO Brandpunt, dat aandacht besteedt aan misstanden rond adopties uit het Afrikaanse land, meldt persbureau Novum.

Recourt gaat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vragen de adopties op te schorten tot er garanties voor een verantwoorde adoptie kunnen worden gegeven, zegt hij in Brandpunt:

“Kinderhandel kunnen we op geen enkele manier als overheid goedkeuren. Kortom: stoppen in Nederland maar ook het liefst stoppen in Europa.”

In de uitzending komt een meisje van vijftien aan het woord van wie de adoptie naar Nederland begin deze maand door een Ethiopische rechter is vernietigd. De biologische ouders van het meisje waren dood verklaard maar bleken nog te leven. Ook vertelt een Nederlandse adoptiemoeder dat adoptieorganisatie Wereldkinderen de biologische moeder van haar adoptiezoon heeft doodgezwegen, terwijl ze nog leeft. De vrouw was juist al jaren op zoek naar haar zoon.