Opnieuw grootschalig protest in Bulgarije

Duizenden demonstranten tijdens een protest tegen hoge stroomrekeningen en de macht van monopolies in Sofia. Foto Reuters / Stoyan Nenov

Tienduizenden Bulgaren zijn vandaag wederom de straat opgegaan om te protesteren tegen hoge energierekeningen en corruptie. Ze eisen radicale politieke hervormingen. Het vertrek van de rechtse premier Boiko Borisov en zijn regering eerder deze week heeft de rust in het land niet kunnen doen terugkeren.

Met Bulgaarse vlaggen en spanddoeken met teksten als “weg met monopolies” liepen meer dan tienduizend Bulgaren door het centrum van Sofia. De Bulgaarse president Rosen Plevneliev sprak de betogers in Sofia toe en bood aan hen te helpen bij het oplossen van hun problemen, schrijft persbureau Novum. Maar het hielp niet: er klonk boegeroep vanuit de menigte.

Mensen zijn boos omdat ze niet kunnen rondkomen

Publieke woede over machtsmonopolies en hoge stroomrekeningen in het armste land van de EU dwongen de rechtse premier Boiko Borisov deze week tot aftreden, na eerdere grootschalige protesten door het land. Volgens de betogers heeft de regering gefaald in het verbeteren van de leefomstandigheden in Bulgarije. Donderdag aanvaardde het parlement het ontslag van de regering. Er worden vervroegde verkiezingen gehouden in mei.

Onze correspondent Marloes de Koning zei eerder dat de protesten over meer gaan dan alleen hoge energierekeningen:

“Wat erachter zit is dat een steeds groter aantal mensen niet rond kan komen. De koopkracht is de afgelopen jaren sterk gedaald en dat uit zich nu in deze protesten. De inflatie is hoog, de inkomens dalen en het aantal buitenlandse investeringen valt ook tegen. Het is allemaal het gevolg van de economische crisis. De Bulgaarse economie hangt nauw samen met de Griekse economie en zoals bekend zit de groei daar ook in het slop.”