Niet zelf uitproberen: zwaardslikken op World Swallowers Day

Zwaardslikken op de zwaardslikkersdag in Los Angeles. Foto Reuters / Adrees Latif

Sword swallowing is uiterst gevaarlijk, met een hoog risico op letsel, zo luiden de waarschuwende woorden op Wikipedia. Toch zijn er nog tientallen zwaardslikkers, ook wel degenslikkers genoemd, wereldwijd. Voor hen was het gisteren World Swallowers Day. Ja, dat bestaat.

Het was alweer de zesde dag van het zwaardslikken. Organisator is de Sword Swallowers Association International (SSAI) - er is inderdaad niet alleen dag, maar ook een vereniging voor zwaardslikkers. Voorzitter Dan Mayer, overigens niet de minste op het gebied, legt op de website uit waarom dat belangrijk is, een zwaardslikkersdag.

“Wij, zwaardslikkers, riskeren al vierduizend jaar onze levens om te zwaardslikken. Maar veel mensen geloven niet dat het echt is, of denken dat de kunst is uitgestorven. We hebben World Swallowers Day opgezet om deze oude kunst die nog steeds door tientallen kunstenaars wordt uitgevoerd te promoten - om aandacht te vragen voor de medische bijdragen die zwaardslikkers hebben geleverd aan de geneeskunde en de wetenschap, om veteranen te eren, en om fondsen te werven voor slokdarmkankeronderzoek en het Gewonde Zwaardslikker Steunfonds.”

Zwaardslikker Todd Robbins te gast bij The Huffington Post Live (spring naar 1:45 voor het spektakel):

Bijdragen van zwaardslikkers aan wetenschap

De bijdragen van zwaardslikkers aan de wetenschap moeten niet worden onderschat, zegt Meyer:

“In 1868 is een zwaardslikker gebruikt bij Dr. Adolf Kussmal in Freiburg in Duitsland bij het ontwikkelen van de eerste starre endoscopie. In 1906 onderging een zwaardslikker de eerste esophageal electrocardiogram (wiki) in Wales. Andere zwaardslikkers zijn de afgelopen 150 jaar onderzocht door artsen en medische instituties, zonder erkenning. Dat willen we veranderen. Daarom vieren we World Swallowers Day.”

Een röntgen van een zwaardslikker:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=voZ5x-d_Zf0

Meyer is als voorzitter van de zwaardslikkersvereniging het internationale boegbeeld van het zwaardslikken. Zijn eigen zwaardslikkerscarrière is dan ook behoorlijk succesvol. Hij heeft al vijf wereldrecords op zijn naam staan, treedt op in meer dan twintig landen en haalde eens de Top 50 van America’s Got Talent.