NAC wint in Alkmaar van AZ, eenvoudige thuiszege Utrecht

AZ is tegen de derde nederlaag in vier weken tijd aangelopen in de Eredivisie. De ploeg van trainer Gertjan Verbeek ging thuis met 1-0 onderuit tegen NAC Breda. FC Utrecht heeft eerder vandaag een einde gemaakt aan de ongeslagen reeks van Roda JC. De ploeg van trainer Jan Wouters won thuis met 4-0.

AZ - NAC

Nemanja Gudelj maakte al na zes minuten het enige doelpunt, waardoor NAC de Alkmaarders passeert op de ranglijst. De Bredase club staat nu elfde, twee plekken hoger dan AZ.

NAC sloeg al snel toe in Alkmaar. Een door Etiënne Reijnen weggekopte voorzet belandde voor de voeten van Gudelj, die schitterend raakschoot. AZ had in het vervolg het meeste balbezit, maar door de slordige passing creëerde de ploeg weinig kansen. Aan de andere kant wisten de bezoekers er een paar keer gevaarlijk uit te komen.

Nadat doelman Esteban AZ kort na rust met een fraaie redding in de wedstrijd hield na een pegel van Anthony Lurling, kwam de thuisploeg iets beter in de wedstrijd. Pas twintig minuten voor tijd werd NAC-keeper Jelle ten Rouwelaar een aantal keer aan het werk gezet. Hij pareerde inzetten van Adam Maher en Johann Berg Gudmundsson.

NAC hield ook in de slotfase stand en won daardoor voor de tweede keer dit seizoen van AZ, dat tien minuten voor tijd nog wel een strafschop had willen zien toen Markus Henriksen omver werd geduwd door Jordy Buijs. Scheidsrechter Eric Braamhaar zag er echter geen overtreding in.

FC Utrecht - Roda JC

De Limburgers hadden al acht duels op rij niet verloren, maar Jacob Mulenga (2x), Jan Wuytens en Tommy Oar bezorgden de thuisploeg drie punten. Utrecht staat nu zesde, terwijl Roda met de zestiende plaats nog altijd in de degradatiezorgen verkeert.

Utrecht kwam op voorsprong dankzij een strafschop van Mulenga. Abel Tamata ging in de fout ten opzichte van Edouard Duplan en kreeg een rode kaart. Utrecht voerde met een man meer de boventoon en Wuytens nam in de 27e minuut de 2-0 voor zijn rekening.

Na de pauze ging Utrecht op zoek naar meer treffers. Oar maakte er al snel 3-0 van, waarna Mulenga de eindstand op het bord zette. Door de zege nadert Utrecht nummer vijf FC Twente tot op twee punten.

De wedstrijdverslagen zijn afkomstig van persdienst Novum.