Koos u voor Najib Amhali? Kijk dan hier Youp van ’t Hek terug

Het kan u ontgaan zijn: in de tv-wereld werd de laatste tijd gesproken over een ‘cabaretoorlog’. De VARA profileert zich al jaren als de cabaret-omroep, maar onlangs stapten Najib Amhali en Brigitte Kaandorp over naar RTL 4. De VARA kon niet meer voldoen aan “de financiële wensen” en RTL wil juist meer inzetten op cabaret op de zaterdagavond en lijfde de twee cabaretiers in.

Gisteren werd de eerste ronde uitgevochten in de strijd om de lach van de Nederlandse tv-kijker. Terwijl RTL 4 gisteren de show ‘Alles komt goed’ van Amhali uitzond, programmeerde de VARA op hetzelfde tijdstip de een-na-laatste voorstelling van Youp van ’t Hek. Publieke omroep vs. commerciële omroep.

Ondanks de reclame-onderbrekingen werd de slag ruim gewonnen door RTL 4. Volgens de cijfers van Stichting KijkOnderzoek trok Najib Amhali bijna 2,4 miljoen kijkers, de show van Van ’t Hek moest het doen met een miljoen kijkers minder.

Grote kans dus dat u afstemde op RTL 4 en niet op Nederland 1. Nog grotere kans dat u helemaal niet keek naar de televisie. Kijk dus hier de show van ‘Omdat de nacht’ terug. Daarin gaat het - zoals zo vaak bij Van ’t Hek - over een man die het burgermansbestaan vaarwel heeft gezegd. Theaterrecensent Henk van Gelder:

“Het is losjes rond dat centrale thema geconstrueerd, met heel veel ruimte voor een royaal arsenaal aan snelle grappen over meer of iets minder actuele gebeurtenissen. Vaker dan voorheen ruilt Van ’t Hek zijn woedende uithalen over de idiotie van de hedendaagse wereld in voor de zorgeloos ogende spotternij van iemand die daar boven kan staan. Hij lacht erom, en laat zijn publiek erom lachen. Wat dat laatste betreft: ook in dit programma laat de lachdichtheid niets te wensen over. Hooguit beginnen sommige grofgebekte bewoordingen allengs wat gratuit te worden.”

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Was u één van de 1,4 miljoen mensen die gisteren voor de show van Van ’t Hek koos? De show van Najib Amhali is bij RTLXL terug te kijken (€4,99). De volgende ronde in de cabaretoorlog is volgende week. Tegenover Brigitte Kaandorp bij RTL zet de VARA Jochem Myjer.