In beeld

Italië naar de stembus

Europa houdt z'n adem in: vandaag en morgen gaan de Italianen naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Gevreesd wordt voor een comeback van de voormalige premier Silvio Berlusconi. Na tal van schandalen rond corruptie, prostitutie en belastingontduiking leek Italië klaar met hem. Maar de mediamagnaat zorgde ervoor dat hij de afgelopen weken iedere dag op zijn televisiezenders te zien was en deed ruimhartige beloftes, zoals het terugbetalen van belastingen. Volgens de laatste peiling kan hij nu op 28 procent van de stemmen rekenen. Voor het stembureau in Milaan waar Berlusconi zijn stem uitbracht ontstond een kleine rel, toen drie vrouwen van een activistische vrouwenbeweging hun bovenkleding uittrokken en 'Basta, Berlusconi' schreeuwden - een tekst die ook op hun lijf stond. Vrijwel meteen werden ze tegen de grond geduwd door de politie en meegenomen voor verhoor. Er kan tot morgen drie uur gestemd worden in Italië.
Een man komt aan bij een stembureau in Rome. AP / Andrew Medichini
Nonnen stemmen in een stembureau in de binnenstad van Rome. AP / Andrew Medichini
Bersani met zijn vrouw en dochters. AP / Marco Vasini
Pier Luigi Bersani, leider van de Democratische Partij, met zijn vrouw in Piacenza. Peilingen voorspellen dat hij de verkiezingen wint. AP / Marco Vasini
Reuters / Stefano Rellandini
Een grimas van Berlusconi in een stembureau in Milaan. Reuters / Stefano Rellandini
Een journalist neemt een foto met zijn tablet terwijl Berlusconi wacht in een stembureau in Milaan. Reuters / Stefano Rellandini
De politie arresteert een activist van de vrouwenorganisatie Femen die protesteert tegen Berlusconi. Reuters / Cezaro De Luca
De politie arresteert een activist van de vrouwenrechtenorganisatie Femen tijdens een protest voor het stembureau waar Berlusconi zijn stem uitbracht. Op haar bovenlichaam staat: Basta, Berlusconi! Reuters / Cezaro De Luca
Een non verlaat het stemhokje waar ze heeft gestemd. AP / Andrew Medichini
Nonnen verlaten een stembureau in Rome. AP / Andrew Medichini
De Italiaanse president Giorgio Napolitano brengt zijn stem uit in de hoofdstad. AP / Antonio Di Gennario
De politie draagt een vrouw weg die protesteert tegen Berlusconi, voor het stembureau waar de voormalige premier zijn stem uitbracht. AP / Spada
Outgoing Premier Mario Monti holds ballots prior to voting, in Milan, Italy, Sunday, Feb. 24, 2013. Italy votes in a watershed parliamentary election Sunday and Monday that could shape the future of one of Europe's biggest economies. (AP Photo/Luca Bruno)
Een man verlaat een stembureau in Rome. Reuters / Yara Nardi