Is Twilight Saga echt zo slecht dat het zeven Razzies verdient?

De acteurs uit The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2. De vampierenfilm won zeven Razzies. Foto AP

Het is het recalcitrante broertje van de Oscars: de Golden Raspberry Awards. Afgelopen nacht werden de prijzen voor het slechtste dat de filmindustrie te bieden heeft voor de 33e keer uitgereikt. De grote winnaar was Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2. Het laatste deel van de populaire vampierserie verzilverde zeven van de elf nominaties.

In de recensie van Twilight: Breaking Dawn gaf recensent André Waardenburg vorig jaar een korte samenvatting van de vampierenreeks, waarbij het draait om de liefde tussen vampier Edward en dorpsmeisje Bella.

“De reeks propageert het idee van Eeuwigdurende Liefde, een idee waar mythemachine Hollywood sowieso niet vies van is. Het is tevens een boodschap die de Twilight-reeks al veel hoongelach heeft opgeleverd. Typische romantische meisjespulp, schamperden critici, die ook altijd even wezen op het feit dat auteur Stephenie Meyer een mormoon is met puriteinse opvattingen over liefde en seks. De boeken leken vooral een waarschuwing aan tienermeisjes om geen seks voor het huwelijk te hebben. Pas als Bella en Edward trouwen, in Breaking Dawn, Part 1, mogen ze hun lang uitgestelde vleselijke lusten botvieren. Het leverde een memorabele scène op waarbij het huwelijksbed aan diggelen ging. Dat krijg je ervan als je seks zo lang uitstelt, was de subtekst die uit de scène sprak.”

Het was dan ook geen verrassing dat Twilight zoveel prijzen won. Oprichter van de Razzies John Wilson in een reactie tegen AP:

“Ons bestaan draait om het belachelijk maken van pompeuze films. Dus Twilight pas precies in ons straatje. Als iemand acteert, zou ik graag wat emoties in het gezicht willen zien.”

Is de Twilight-reeks echt zo slecht?

In de categorie slechtste film versloeg The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 de actiefilm Battleship, de komedie That’s My Boy, de familiefilm The Oogieloves in the Big Balloon Adventure en Eddie Murphy’s geflopte komedie A Thousand Words. Ook won de film een Razzie voor slechtste regisseur, kreeg hoofdrolspeelster Kristen Stewart (Bella) er een voor haar acteerprestatie en Taylor Lautner voor slechtste mannelijk bijrol. Daarnaast waren er gouden frambozen wegens slechtste ensemble, slechtste vervolgfilm en slechtste koppel (Lautner samen met kindster Mackenzie Foy). Maar is de film - of de hele reeks - echt zo slecht?

Dat is maar hoe je het bekijkt, schreef Waardenburg vorig jaar.

“Als volwaardige films schieten ze inderdaad flink te kort. De vertellingen haperen nogal, het melodramatische gehalte is hoog en de trucages zijn niet altijd even overtuigend. Maar voor een reeks gelden misschien wel andere regels, zoals ook voor The Matrix-trilogie, de Harry Potter-films en al die andere filmseries die in meerdere delen hun verhaal vertellen, met soms zelfs een opgesplitste finale. Dan is aan de afzonderlijke delen soms geen touw vast te knopen, maar als trilogie of tetralogie wel.”

In die zin grijpen filmseries terug op een oude filmtraditie: die van de filmserial. Waardenburg:

“De filmserial kwam op in de jaren twintig en bleef populair tot in de jaren vijftig. Toeschouwers gingen elke week naar de bioscoop om een aflevering te kijken van een serie waarin hun favoriete helden optraden; elke aflevering eindigde met een cliffhanger en de vertelling was pas af als de serie stopte. Precies zoals de Twilight Saga het aanpakte, al moesten fans natuurlijk langer wachten op de vervolgdelen, die niet elke week maar elk jaar in de bioscoop te zien waren.”

Andere winnaars vannacht waren onder meer Adam Sandler (slechtste acteur in That’s My Boy) en popzangeres Rihanna (slechtste vrouwelijke bijrol in de actiefilm Battleship). Alle winnaars - waarvan er geen één de moeite nam om zijn prijs in ontvangst te nemen - vind je op de site van de Razzies.