Fidel Castro bezoekt voor het eerst in jaren Cubaanse parlement

Een zeldzame publieke verschijning vandaag van de gepensioneerde Cubaanse leider Fidel Castro. Hij was bij de openingssessie van het parlement, meldden diverse staatsmedia. Zijn broer Raúl Castro is gekozen als leider van Cuba voor een tweede termijn van vijf jaar, meldt persbureau AFP.

Fidel Castro (links), zijn broer Raúl (midden) en de eerste vice-president van de Raad van State en de Raad van Ministers. Foto AFP / Marcelino Vazquez

Een zeldzame publieke verschijning vandaag van de gepensioneerde Cubaanse leider Fidel Castro. Hij was bij de openingssessie van het parlement. Dat was pas de tweede keer nadat hij ziek werd in 2006 en de eerste keer sinds 2010.

Zijn onverwachte verschijning wekte de verwachting dat er tijdens de zitting in het parlement meer duidelijk zou worden over het tijdperk ná de Castro’s. Er werd algemeen aangenomen dat de 81-jarige president Raúl Castro, de broer van Fidel, binnenkort wordt voorgedragen voor een tweede termijn van vijf jaar. Maar vrijdag zei hij opeens tegen journalisten dat hij misschien wel met pensioen gaat. Ook zei hij dat ze maar goed moesten opletten tijdens de zitting vandaag.

Update 22:56 uur: Geen pensioen voor Raúl Castro: hij is inderdaad, geheel volgens verwachting, voorgedragen voor een tweede termijn van vijf jaar, meldt persbureau AFP.

De nieuwe regering is waarschijnlijk wel de laatste regering van Cuba die wordt geleid door een van de gebroeders Castro.

Raul Castro voert voorzichtige hervormingen door

Raúl Castro houdt de socialistische staat in stand, maar heeft voorzichtige hervormingen doorgevoerd, zoals een golf van liberaliseringen. Zo mogen inwoners van Cuba voortaan een eigen bedrijf beginnen. Het is een kleine opening van een private sector, maar geen omslag, schreef Ykje Vriesinga eerder in NRC Handelsblad:

“Het blijft gissen hoe ver Castro wil gaan met hervormingen in zijn land. Oppositiegroepen op Cuba melden dat de repressie tegen dissidenten nog onverminderd doorgaat. In juni werden 427 personen „om politieke redenen” aangehouden, van enkele uren tot enkele dagen, aldus mensenrechtenorganisatie CCDHRN. Deze ‘laagintensieve repressie’, zoals de dissidenten het zelf noemen, lijkt toe te nemen.”