Anastasiades nieuwe president Cyprus - ‘snel nieuwe lening’

Nicos Anastasiades is de nieuwe president van Cyprus. Foto AP / Petros Karadjias

De rechtse Nicos Anastasiades is vandaag verkozen tot nieuwe president van het noodlijdende Cyprus, in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Hij heeft 57,5 procent van de stemmen behaald, meldt persbureau AFP.

Zijn rivaal, de linkse Stavros Malas, gaf kort voor de officiële uitslag bekend werd zijn nederlaag toe. Anastasiades heeft een van de ruimste overwinningen behaald van de afgelopen dertig jaar. Tientallen aanhangers begonnen te juichen bij het horen van de voorlopige uitslag, voor zijn campagnebureau in hoofdstad Nicosia.

Anastiades haalde vorige week, bij de eerste ronde van de verkiezingen, al de meeste stemmen binnen. Echter niet genoeg om in één keer te winnen.

Cyprus is bijna failliet - verkiezingen cruciaal moment

De verkiezingen komen op een cruciaal moment. Cyprus moet snel onderhandelen over een financieel reddingspakket. Het land verkeert op de rand van de financiële afgrond en verwacht zonder lening in april failliet te gaan. De pro-Europese 66-jarige Anastasiades zal dus zijn uiterste best moeten doen om een nieuwe internationale lening binnen te slepen, van essentieel belang voor het voortbestaan van het eiland in de Middellandse Zee. Van alle presidentskandidaten leek hij daar tijdens de campagne het best toe in staat. De financiële markten hoopten dan ook op een overwinning van Anastasiades, schrijft persbureau Reuters.

Update 20:52 uur: Zijn “eerste prioriteit is de geloofwaardigheid van Cyprus te herstellen”, zei Anastasiades zojuist in zijn overwinningstoespraak. Ook zei hij hard te zullen werken om spoedig een akkoord te bereiken met de EU over een reddingsplan.

“We willen op een betrouwbare manier praten en samenwerken met onze Europese partners om zo snel mogelijk een akkoord te bereiken (over een lening) dat onze kwetsbare groepen, de sociale cohesie en vreedzame werkrelaties in de wereld beschermt.”