De verslavende werking van ongezond voedsel (en drie andere longreads)

Foto ANP / Koen van Weel

Op nrc.nl/longreads selecteren we de beste longreads, lange artikelen die op internet staan. Iedere zondag maken we een overzichtje. Deze week lazen we onder meer een onthullend verhaal over ongezond voedsel en een fascinerend stuk over de whisky-branche.

Een mix van wetenschap, marketing en doelbewuste onwetendheid

In de Verenigde Staten lijdt één op de drie volwassenen aan obesitas. Bij kinderen is dat één op de vijf. Pulitzer Prize-winnaar Michael Moss sprak de afgelopen vier jaar meer dan driehonderd mensen uit de voedselindustrie over de totstandkoming van ongezond voedsel. Uit het onthullende verhaal (9.612 woorden, ongeveer 44 minuten leestijd) dat hij heeft geschreven voor The New York Times wordt duidelijk hoe de grote voedselproducenten gebruik maken van een ingenieuze mix van wetenschap, marketing en opzettelijke onwetendheid om de schappen van Amerikaanse supermarkten te vullen met ongezonde producten. Producten die vervolgens de winkels uitvliegen.

Zoete aandronk, lichtzure afdronk. Een prachtverhaal over whisky

Eind jaren tachtig werd Mark Reynier, een wijnhandelaar uit Londen, verliefd op de whisky van de Schotse distilleerderij Bruichladdich. Zijn eerste bezoek aan de relatief onbekende distilleerderij op het eiland Islay liep uit een op desillusie. ‘Fuck off’, zei de enige medewerker die hij aantrof bij de gesloten fabriek. Reynier laat het er niet bij zitten en stelt alles op alles om de distilleerderij te kopen.

Aan de hand van dit verhaal duikt The New Yorker in de wereld van de single malts, waarbij de eeuwenoude merken balanceren op de dunne lijn tussen vakmanschap, traditie en marketing. Een vol en rond verhaal, waarin de turf en de eigenzinnigheid van het whisky-eiland Islay terugkomt. Intens en honingzoet in de aandronk – je er dorst van, zelfs als je geen whiskydrinker bent – maar met een enigzins lichtzure afdronk (7.084 woorden, ongeveer 32 minuten leestijd).

Drie ledematen kwijt en tóch teruggaan naar Afghanistan

Fotograaf Giles Duley stapte in februari 2011 in Afghanistan op een landmijn. Hij verloor allebei zijn benen en één arm. Tijdens zijn revalidatie stelde hij zich een aantal doelen. De belangrijkste: teruggaan om zijn fotoproject af te maken.

Twee jaar later is hij inderdaad terug. In Kabul ziet hij elke dag slachtoffers als hijzelf, met het verschil dat sommigen nog veel langer op hulp moeten wachten dan hij destijds. En Duley probeert weer te fotograferen – kan hij dat nog? (5.174 woorden, ongeveer 24 minuten leestijd)

De held die wordt gehaat. Hoe gaat het nu met Lance Armstrong?

Eigenlijk is er sinds het interview met Oprah niet zoveel veranderd. Hij zwemt, rent en fietst en tot nu toe is hij nog niet uitgescholden op straat. Hoewel hij er van overtuigd is dat dat nog wel een keer gaat gebeuren.

Twee weken nadat Lance Armstrong voor de hele wereld zijn dopinggebruik uit de doeken deed sprak Michael Hall de wielrenner voor het blad Texas Monthly. Had hij het interview wel moeten doen? Moet hij werken aan zijn rehabilitatie? Waarover moet het boek dat hij wil schrijven eigenlijk gaan? Lance Armstrong weet het even niet – terwijl de rechtszaken zich opstapelen. Een verhaal (6.916 woorden, ongeveer 31 minuten leestijd) met een grote bijrol voor Austin - de stad waar Armstrong een held is die wordt gehaat.

Dit verhaal zit inmiddels achter een betaalmuur en is alleen te lezen voor lezers van Texas Monthly. Lees hier ons blogje over dit stuk.

Over deze rubriek

Op internet moeten teksten kort zijn, was jarenlang het devies. Mensen lazen namelijk geen lange artikelen van een beeldscherm; daar was het papier voor. Tegenwoordig is dat anders. Met de komst van de tablets en e-readers is van een scherm lezen aantrekkelijker geworden. Bovendien ontstonden diensten als Instapaper, Pocket (voorheen Read It Later) en Klip.me, waarmee je een artikel van een website kunt bewaren om later te lezen - en belangrijker: in een aantrekkelijke opmaak.

Daarom selecteert nrc.nl elke zondag, wanneer je er de tijd voor kan nemen, een aantal van de beste ‘longreads’. Ook doordeweeks tijd? Volg dan het blog.

Zelf een mooie longread gelezen? Geef je tip in de comments.