Cyprus kiest vandaag de president die 17 miljard moet binnenslepen

Conservatief Nicos Anastasiades brengt, samen met zijn kleinzoon, zijn stem uit. Foto Reuters / Yorgos Karahalis

De Cypriotische bevolking gaat vandaag naar de stembus voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Volgens de peilingen heeft conservatief Nicos Anastasiades de beste kaarten. Het is onwaarschijnlijk dat nieuwkomer op links Stavros Malas Anastasiades nog inhaalt. Anastasiades kreeg in de eerste ronde 45,4 procent van de stemmen, tegenover 26,9 procent voor Malas.

Belangrijkste taak: lening binnenslepen

Cyprus verkeert in een zware financiële crisis. Het land met minder dan een miljoen inwoners dreigt te bezwijken onder zijn schuldenlast en heeft de eurogroep vorig jaar juni om leningen gevraagd. Maar acht maanden later is er nog steeds geen akkoord. De nieuwe president van Cyprus heeft dan ook als eerste taak een overeenkomst te sluiten met de andere landen die de euro gebruiken en het Internationaal Monetair Fonds voor een financieel reddingspakket.

De lening van zeventien miljard die het land nodig heeft is voor de eurogroep niet zo hoog, maar voor Cyprus wel: het is evenveel als het bbp, waardoor de schuldenlast enorm zal stijgen als het land niet bezuinigt, schreef onze correspondent in Brussel Caroline de Gruyter eerder in NRC Handelsblad:

“Tot nog toe heeft de trojka (Europese Centrale Bank, Europese Commissie en Internationaal Monetair Fonds) de Cyprioten niet zover gekregen. In december is de trojka gewoon gestopt met onderhandelen. Ze wacht nu tot de communistische president, Demetris Christofias, na de verkiezingen vertrekt. Met diens opvolger hopen ze snel een akkoord te sluiten.”

Die opvolger is dus vermoedelijk Anastiades. Tijdens de presidentscampagne leek hij van alle kandidaten het meest in staat een lening binnen te slepen, volgens AFP. En dat is van essentieel belang voor het voortbestaan van het eiland in de Middellandse Zee: als er niets gebeurt, vreest Cyprus in april failliet te gaan.