Vraag me niet om gas terug te nemen, zegt de VRT-reporter

Iedereen is er weer, zegt een woordvoerder van Flanders Classics, organisator van onder meer de Omloop Het Nieuwsblad. „Alle tv-zenders, L’Equipe, de andere kranten.” De renners die zaterdagochtend aan de start staan van de opening van het Belgische wielerseizoen, hebben niet te klagen over gebrek aan mediabelangstelling. „Wij merken geen verschil met andere jaren”, zegt de woordvoerder namens Flanders Classics, dat zes Vlaamse wielerklassiekers organiseert waaronder de Ronde van Vlaanderen. Het sportbedrijf is eigendom van dagbladuitgever Corelio (Het Nieuwsblad, De Standaard) en mediaondernemers Wouter Vandenhaute en Erik Watté.

Toch: de NOS zendt de Omloop voor het eerst in jaren niet rechtstreeks uit. Evenmin brengt de omroep morgen live Kuurne-Brussel-Kuurne. Minder wielrennen? Dat is geen optie voor de VRT. De Vlaamse publieke omroep heeft niet overwogen om te snijden in zijn wieleruitzendingen, zei de ervaren commentator Michel Wuyts woensdagavond in de talkshow Reyers Laat (Canvas), voor de gelegenheid omgedoopt in Reyers Koers. Wuyts: „België is een geval apart. Nergens kijken zoveel mensen wielrennen, zowel langs de kant van de weg als op tv.” Binnen de VRT wordt wel gediscussieerd over de wielerverslaggeving, aldus Wuyts. „Er is een denkpiste die zegt: als het dopegebruik nog verder uitdijt en er komen nog meer schandalen die vooral nú spelen, ja, dan is er nog maar één optie en dat is niet meer uitzenden.” Volgens Wuyts moet de VRT de Tour de France op dezelfde wijze als voorheen blijven uitzenden. „Voor heel veel kijkers is de Tour de France een plaatsvervangende vakantie. Die willen die niet verbrot zien.”

Frank Depoorter, chef sport van de populaire krant Het Laatste Nieuws: „Als sprake is van matchfixing, dan stop je toch ook niet met voetbalverslaggeving? En zijn er problemen in het parlement, dan schrappen we toch ook niet het politieke nieuws? De houding van de ZDF [die in 2007 stopte met de Tour] heeft ons altijd bevreemd.” Media die zeggen dat zij het wielrennen nu journalistieker, kritischer of objectiever volgen, zeggen volgens Depoorter „dat zij al die tijd niet op de juiste manier bezig zijn geweest”.

Je moet dopegebruik duiden, aldus Michel Wuyts. „Maar verwacht niet dat ik nu bij iedere overwinning een vraagteken ga plaatsen. Dat gaat gewoon niet.”

Het Laatste Nieuws zal niet nog meer aandacht besteden aan het dopingdossier, zegt Depoorter. „Wij blijven kritisch kijken naar het wielrennen, net als naar andere sporten.” Hij wil niet ingaan op de zaak-Lefevere. In 2007 was Depoorter medehoofdredacteur toen HLN een serie artikelen plaatste waarin de Belgische ploegleider Patrick Lefevere werd beschuldigd van betrokkenheid bij dopegebruik. Lefevere klaagde de krant aan en die moest een schadevergoeding betalen van een half miljoen. Depoorter vertrok bij Het Laatste Nieuws, ging naar Het Nieuwsblad en keerde vorig jaar terug bij HLN. De krant zal niet zakelijker of minder heroïsch schrijven. „Als we geen superlatieven meer mogen gebruiken, kan je dan nog schrijven over wielrennen? Mag ik niet meer schrijven over een ‘flitsende’ demarrage? Dan doe je alsof elke beweging verdacht is.” Ook VRT-commentator Wuyts gaat zijn toon niet veranderen. „Een kwestie van temperament. Je kan toch niet vragen tegen mijn temperament in te gaan? Vraag me niet om gas terug te nemen.”