Vaticaan: media verspreiden laster en leugens over de kerk

Federico Lombardi, de woordvoerder van het Vaticaan, afgelopen donderdag tijdens een persconferentie. Foto AP / Gregorio Borgia

Italiaanse en internationale media hebben na de bekendmaking van het terugtreden van paus Benedictus XVI laster en leugens verspreid over de Rooms-Katholieke Kerk. Die beschuldiging heeft Federico Lombardi, de woordvoerder van het Vaticaan, vanochtend geuit.

Lombardi zei volgens de BBC in een audioboodschap op de website van het Vaticaan dat de media onjuiste informatie en “roddels” over het Vaticaan de wereld in hebben geholpen. Hij doelde op de verhalen dat Benedictus, die aanstaande donderdag terugtreedt, niet alleen vanwege zijn afnemende krachten zou terugtreden, maar ook vanwege de vele intriges binnen het Vaticaan.

Hoewel de intriges moeilijk te ontwaren zijn, wordt het Vaticaan wel degelijk geplaagd door verschillende affaires, schreef onze voormalig Italië-correspondent Bas Mesters deze week in NRC Handelsblad:

Naast de seksueel misbruikaffaire zijn er twee grote schandalen die opvallen. Vatileaks, het lekken van honderden geheime documenten vanuit het pauselijke appartement door butler Paolo Gabriele, die hiervoor inmiddels is vergeven door de paus. En de felle machtsstrijd rond de bank van het Vaticaan, het Instituut voor Religieuze Werken, dat al decennialang berucht is vanwege zijn minder religieuze werken: bijstaan bij belastingontduiking, doorsluizen van steekpenningen, veilige haven voor maffioos geld. Allemaal niet definitief bewezen, mede omdat het Vaticaan samenwerking met de Italiaanse Justitie vaak frustreert, verwijzend naar haar soevereiniteit als zelfstandige staat.

‘Journalisten hebben alleen aandacht voor geld, seks en macht’

Lombardi zei vanochtend dat de journalisten die oordelen over het Vaticaan niet de autoriteit hebben om dat te doen:

“Eenieder die geld, seks en macht op hun netvlies heeft en de wereld met behulp van deze parameters bekijkt, kan niet verder kijken, zelfs niet als het over de kerk gaat.”

Journalisten die intriges binnen het Vaticaan ontwaren begrijpen volgens Lombardi de “spirituele dimensies en redenen van het bestaan” niet. Hij suggereerde ook dat de media met behulp van de kritische en negatieve verhalen de verkiezing van de nieuwe paus, die volgende maand moet plaatsvinden, proberen te beïnvloeden.

Paus waarschuwt kardinalen voor de duivel

Paus Benedictus XVI ontvangt vandaag de Italiaanse president Giorgio Napolitano om afscheid van hem te nemen. De paus sprak vanochtend zijn kardinalen toe en beloofde dat hij hen spiritueel nabij zou blijven na zijn terugtreden. Ook waarschuwde hij de kardinalen dat de duivel altijd probeert om de creatie God in de wereld te bezoedelen door middel van “kwaad, lijden en corruptie”.