Opinie

Skischans

Youp

Dus gisteravond ging er bij SBS wat showbizzvuilnis van een skischans en er is een kans dat daarbij een of twee ratelbandjes zijn overleden. Of dat erg is? Ik weet het niet. Ik zal ze niet missen en het lijkt me dat het de familie van de overledenen ook enorm zal opluchten. Je zal de rest van je leven met dit soort aandachtsorgels moeten slijten. Dan is dit een mooie vorm van euthanasie. Vrijwillige euthanasie nog wel.

Als ik dit schrijf, moeten ze nog springen. Als u dit leest, is het allemaal al gebeurd. Jammer dat die dikke tweedehands prins van België in een Oostenrijks ziekenhuis ligt. Hij is deze week al omver geroetsjt op een skipiste. Het was toch prachtig geweest als een van onze sterren hem gisteravond na een mislukte sprong vol getroffen had. Mooie symbolische onzinbotsing.

Als er gisteravond inderdaad een dooie gevallen is, dan volgt er wat maatschappelijke verontwaardiging, een paar serieuze discussies in keurige kakelprogramma’s, een spoeddebatje in de Kamer en daarna gaan we met zijn allen vrolijk over tot de orde van de volgende dag. En die houdt in? Dat er een paus vervangen moet worden en een koningin onttroond. We zijn de komende maanden lekker zoet met elkaar.

Eerst de paus. Aanstaande donderdag zit ik de hele dag voor de buis te genieten van de duizenden jurken in Rome.

Ik hoop eerlijk gezegd dat die Benedictus zelf vergeten is dat hij aftreedt en een hoop stampij maakt als ze hem zijn helikopter in willen duwen. Dat hij gewoon niet meer weet dat hij gezegd heeft dat hij er mee zou nokken en glashard weigert te vertrekken.

Wie treedt er af? Ik? Hoezo? Doe het zelf! Mooi als God dan ingrijpt en voor de tweede keer een bliksemschicht afvuurt op de Sint Pieter. En intussen heeft zij nog een meteorietje achter de hand. God heeft onlangs geoefend op de Oeral. Net als Noord-Korea. Dan laat God eindelijk zien dat ze bestaat. Niemand de Sixtijnse Kapel in, niks vuurtje voor zwarte en witte rook, gewoon weer verder met de dagelijkse gang van zaken: homo’s haten, condooms verbieden en dus de aidsepidemie aanwakkeren. En dat allemaal onder leiding van de oude Ratzinger. Goed zo jongens! Lekker bezig! Of God vrouw is? Ja en dit alles op verzoek van de publieke omroep.

Het volgende kermisdingetje wordt de troonswisseling waar het hele land nu al razend druk mee is. Afgelopen week was er paniek bij de Oranjeverenigingen en bij de gemeente Amsterdam. De Oranjeclubjes zijn bang dat de mensen op 30 april massaal televisie gaan kijken en dat daardoor het traditionele kanarieknijpen en tonkotsen er bij inschiet. Dus die clubjes wilden dat ze dat op de 27ste alvast gingen doen.

En de Amsterdamse burgemeester is bang dat, als de mensen een paar dagen eerder in hun dorpen gaan teilspugen en kuitdansen, ze dan op 30 april massaal naar de hoofdstad komen. Dus hij wil ze in hun gehuchten houden. Er volgde overleg waardoor ik erachter kwam dat er ook weer een overkoepelende organisatie van Oranjeverenigingen bestaat. Heerlijk. Zou daar zo graag voorzitter van willen zijn. Een zaal met een paar honderd voorzitters van Oranjeverenigingen, die in de pauze jarenlange ervaringen uitwisselen. En ’s avonds een diner. En daar mogen dan ook de partners bij zijn. Dat lijkt me het toppunt van genot: langdurig babbelen met de partner van de voorzitter van de Oranjevereniging van Joure.

Maar ik begrijp dat ze eruit zijn. Dus de paus blijft en Trix gaat. En Bram? Wordt hij op 22 april snikkend uit zijn toga geholpen door zijn beste vriend Leon de Winter? Ik hoop het. En dat ze dan samen naar Hollywood verdwijnen. Leon schrijft kitscherige monologen en Bram draagt ze voor. Als hij daar zo acteert als hij afgelopen donderdag hier deed, dan zijn we hem voorgoed kwijt. Blijf maar weg. Lang, heel lang. En neem Rutger van Pownews mee. Dan hoef ik steeds minder vaak aan een skischans te denken.