Schaatster Atje Keulen-Deelstra (74) overleden

NLD-19740224-HEERENVEEN: Atje Keulen-Deelstra wordt wereldkampioene all-round schaatsen. Zij wordt op het podium geflankeerd door de Russinnen Statkevitch en Averina (r). ANPFOTO
NLD-19740224-HEERENVEEN: Atje Keulen-Deelstra wordt wereldkampioene all-round schaatsen. Zij wordt op het podium geflankeerd door de Russinnen Statkevitch en Averina (r). ANPFOTO Atje Keulen-Deelstra in 1974 na het behalen van de titel op het WK allround. Zij wordt op het podium geflankeerd door de Russinnen Statkevitch en Averina (rechts). Foto ANP

Schaatster Atje Keulen-Deelstra is gisteren in het Medisch Centrum Leeuwarden op 74-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hersenstaminfarct. Dat schrijft het Friesch Dagblad vanochtend. De voormalig Europees- en wereldkampioene allroundschaatsen raakte donderdagmiddag door het infarct in een coma en is niet meer bijgekomen.

De schaatster werd op 31 december 1938 geboren in Grou en groeide op in een boerengezin. Ze had al drie kinderen toen ze in de kernploeg wilde komen. De KNSB vond haar aanvankelijk te oud, maar toen ze in 1970 Nederlands kampioene allround werd kon de schaatsbond niet meer om haar heen.

Daarna werd Keulen-Deelstra vier keer wereldkampioene allround en drie keer Europees kampioene. Bij de Olympische Spelen in Japan haalde ze een zilveren en twee bronzen medailles. In de jaren zeventig was het niet gebruikelijk dat een moeder zo veel buiten de deur was en dat kwam haar ook op kritiek te staan. Een verzoek om deel te nemen aan de emancipatiestrijd legde ze echter naast zich neer, schrijft het Friesch Dagblad. “Daarvoor was ze veel te nuchter.”

Bekijk hieronder een NOS-video over Keulen-Deelstra: