Rioja tegen de verkoudheid

Twee keer lollig, de Tobía Crianza 2008 uit Rioja die ik afgelopen week proefde. Ten eerste: gemaakt van de graciano. Een voormalige hulpdruif in Rioja die massaal is gerooid omdat ie te vaak ‘verkouden’ was. Ziektegevoelig is ie, terwijl graciano juist vochtige, kleiachtige, kalkrijke nodig heeft om te kunnen groeien. Dat is vragen om moeilijkheden. Tempranillo daarentegen kent nauwelijks ziekteverzuim. Een paar wijnproducenten zorgden er echter voor dat graciano niet permanent het onderspit delfde bij de druivengriep. Goed eten, sjaaltje om, thermisch ondergoed aan en hup…naar buiten.

Goede verzorging wil in sommige gevallen dan nog wel eens tot leuke, spannende en onalledaagse Rioja leiden. Zoals deze van Óscar Tobía. Deze heeft zijn graciano dan ook nog eens opgevoed op - lollig twee - Hongaars eiken waar normaal gesproken Amerikaans of Frans te doen gebruikelijk is.

Resultaat een crianza van een opmerkelijke frisheid en elegantie. Bessig, kersig, niet te zoet, lekker pittig en uitstekend geschikt om verkoudheid te helpen voorkomen bovendien.

En verkouden worden is mijn grootste angst als wijnschrijver. Niet kunnen ruiken en niet kunnen proeven houdt in niet kunnen werken. En dat betekent niet zozeer de inkomstenderving, maar vooral ‘wat moet ik dan?’

Tot op heden heb ik geluk gehad. Voetballen in zware regenbuien, vanuit een airconditioned proeflokaal de veertig graden van de Australische zomer instappen of in mijn onderbroek in de winter ’s nachts de hond in de tuin laten….Het verkoudheidsvirus heeft nooit vat op mij gekregen.

En door Wijnreis door mijn lichaam, het boek over de positieve effecten van wijn drinken dat ik in 2010 geschreven heb weet ik nu waarom: het komt omdat ik ook een wijndrinker ben.

In het boek Wijn en Welzijn las ik over een onderzoek dat in Engeland is uitgevoerd door de Common Cold Unit. Dat klinkt een beetje als een Monty Python sketch, maar het onderzoek dat deze Bond voor Verkoudheid uitvoerde was wel degelijk serieus. Er werden bij 391 vrijwilligers diverse verkoudheidvirussen toegediend, waarna ook hun drinkgewoonten in kaart werden gebracht.

Daaruit bleek dat proefpersonen die regelmatig een of twee alcoholhoudende dranken consumeerden, 65 procent minder risico op een verkoudheid liepen dan geheelonthouders. En degenen die twee of drie glazen dronken zagen de voorsprong op niet-drinkers zelfs groeien tot 85 procent.

Nu komt dit onderzoek voor in een boek uit 1995. Toen dronk ik overigens al ruim twintig jaar wijn en was ik ook al nooit verkouden, maar het zou achterhaald kunnen zijn. Bovendien mochten alle alcoholhoudende dranken meedoen van de researchers. Zij vermoedden dat alcohol het virus dat de ontsteking van de neusgang veroorzaakt vermindert of zelfs rechtstreeks neutraliseert.

Er werd echter niet specifiek op wijn onderzocht. Daar zou nog zeven jaar overheen gaan. Toen werden de onderzoeksresultaten gepubliceerd die wijn heeft op het beschermen tegen verkoudheid. Het American Journal of Epidemiology had de primeur. Zij deden in mei 2002 een verslag van een onderzoek onder ruim vierduizend faculteit- en stafmedewerkers aan vijf Spaanse universiteiten.

Gedurende een jaar werden de deelnemers iedere tien weken gevraagd om vragen te beantwoorden met betrekking tot hun rook- en drinkgedrag, medicijngebruik, hun levensstijl en waarneembare verkoudheidssymptomen. In dat jaar werden 1353 mensen verkouden.

Echter, de groep deelnemers die tussen de acht en veertien glazen wijn per week dronk, telde de helft minder verkoudheidsgevallen dan de groep geheelonthouders en gebruikers van andere alcoholische dranken.

Volgens hoofdonderzoeker dr. Bahi Takkouche van Universiteit van Santiago de Compostela werkt ‘het drinken van 14 glazen wijn per week, twee per dag, sterk preventief tegen het ontstaan van verkoudheden.’ De oorzaak is volgens hem toe te schrijven aan de beschermende eigenschappen van niet-alcoholische bestanddelen in wijn, en dan voornamelijk aan resveratrol, quercetine en catechine. Dat zijn stuk voor stuk sterke antioxidanten die de lichaamscellen beschermen tegen vrije radicalen.

Enfin, die 13 procent die Tobía Crianza 2008 (€ 17,00; Andere Wijn) telt neem ik maar op de koop toe. Al is het ook maar omdat het voor een Rioja beslist niet een al te hoog percentage is. Geeft ‘m een extra hoge doordrinkfactor. Wat extra bescherming tegen de verkoudheid kan nooit kwaad.