Plasterk sluit nieuwe bezuinigingen wegens hoger tekort niet uit

Foto ANP / Lex van Lieshout

De mededeling van eurocommissaris Olli Rehn dat Nederland afdoende maatregelen heeft genomen tegen het begrotingstekort betekent niet dat verdere maatregelen uitblijven. Daar moet eerst rustig in het kabinet over worden gesproken, zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vanochtend in het Radio 1-programma Kamerbreed.

Het is volgens Plasterk niet de bedoeling dat hij zich zonder overleg met het kabinet uitlaat over de mededeling van Rehn. “Ik zou het ook niet fijn vinden als mijn collega’s dat doen.” In de verkiezingscampagne waarschuwde de PvdA dat de economie niet kapot moet worden bezuinigd. “We moeten nu als team bespreken waar we de grens trekken.”

Ook moet in het kabinet worden besproken wat wordt gedaan met de grens van drie procent. Dat het begrotingstekort boven die grens uitkomt is volgens Rehn grotendeels te wijten aan de nationalisatie van SNS Reaal.

EU: tekort Nederland komt uit op 3,6 procent

Rehn maakte gisteren in Brussel bekend dat het Nederlandse tekort dit jaar en volgend jaar bij ongewijzigd beleid uitkomt op 3,6 procent. Daarnaast wordt voorspeld dat onze economie in 2013 met 0,6 procent krimpt. Deze verwachting laat zien dat Nederland slechter presteert dan het EU-gemiddelde

Het Centraal Planbureau komt op 28 februari met zijn voorspelling voor de economische groei en het begrotingstekort van Nederland. Op 13 maart komt daarop een toelichting. Het kabinet besluit op basis van deze gegevens of het verder ingrijpen nodig acht.