Niet alles innoveren bij Apple

David Einhorn doet zijn best om Steve Jobs te imiteren. Het hoofd van het Amerikaanse hedgefonds Greenlight Capital probeerde donderdag een uur lang om het idee van een nieuwe aandelenklasse voor Apple aan de man te brengen. Hij paste daarbij de presentatietactieken toe van de overleden grondlegger van de computerproducent. Maar lopen investeerders in Apple even warm voor innovatie als consumenten?

De ‘iPrefs’, zoals de oprichter van Greenlight ze inmiddels noemt, zijn niet bepaald het nieuwste van het nieuwste, ook al spreekt Einhorn van „het product waarvan Apple nog niet beseft dat het er behoefte aan heeft”. In mei kwam hij met een soortgelijk voorstel, toen onder de naam ‘Go- Ups’ – Greenlight Opportunistic Use of Preferreds, een bijzondere vorm van preferente aandelen. Maar er was geen iPhone-effect. Het is dan ook een opgefrist model in een nieuwe jas.

Het concept is deze keer wat toegankelijker, hoewel het nog steeds het gebruikersgemak van een aanraakscherm mist. Volgens Einhorn kan Apple de waarde van zijn 137 miljard dollar (104 miljard euro) aan contanten het beste ontsluiten door preferente aandelen uit te geven – één aandeel voor elk gewoon aandeel om te beginnen – met een vast dividend van ongeveer 4 procent.

De gedachte is niet slecht. Het mist alleen de eenvoud die Apple juist kenmerkt. Dat bedieningsgemak zou het bedrijf net zo goed kunnen toepassen op financieel gebied als op zijn technologie. Einhorn erkent dat de uitkering van een eenmalig dividend, of een terugkoop van aandelen, de koers eveneens zou opstuwen. Hij vindt zijn creatieve aanpak alleen beter.

Einhorn geeft echter niet toe dat er onzekerheden kleven aan zijn plan, net als aan de alternatieven. Zo betoogt hij dat de opbrengsten van dividend niet altijd helpen om aandelenprijzen te schragen. Die logica kan ook worden toegepast op zijn nieuwe klasse van aandelen Apple.

Het bedrijf zegt het plan van Einhorn in overweging te zullen nemen – zoals het ook hoort. Het is echter niet logisch om het aandelenplan te verbinden aan een pakket van voorstellen over het bedrijfsbestuur. Topman Tim Cook zegt dat aandeelhouders daar nog over moeten stemmen. In werkelijkheid zouden beleggers, de meest ongrijpbare consumenten, de technologische tovenarij van Apple wel eens liever willen beperken tot de producten die het bedrijf ontwikkelt.

BreakingViews is een dagelijks financieel commentaar uit het buitenland. Vertaling Frank Kuin.