Gladheid in Limburg door sneeuwval - meer sneeuw verwacht

ZEIST - Auto's op de A28 bij Zeist staan vast in de sneeuw. Het verkeer heeft veel last van het winterse weer. ANP ROBIN UTRECHT
ZEIST - Auto's op de A28 bij Zeist staan vast in de sneeuw. Het verkeer heeft veel last van het winterse weer. ANP ROBIN UTRECHT Foto van begin deze maand: auto's op de A28 bij Zeist staan vast in de sneeuw. Het verkeer had veel last van het winterse weer. Dit weekend gaat het ook in het hele land sneeuwen, hoewel de gevolgen waarschijnlijk beperkt blijven. Foto ANP / Robin Utrecht

De ANWB waarschuwt weggebruikers voor gladheid in het zuiden van Limburg als gevolg van sneeuwval daar. Op sommige plekken in zuid-Limburg lag vanochtend al één tot drie centimer sneeuw. De sneeuwval houdt het hele weekend aan.

In de loop van de dag gaat het in bijna heel het land sneeuwen. “Naarmate de sneeuw vanuit het zuidoosten verder het land intrekt wordt de sneeuwval minder. Het zou kunnen dat de kust niks van de sneeuw merkt”, zegt een woordvoerder van Weeronline.nl tegen persbureau Novum. In Limburg ligt aan het einde van het weekeinde zo’n vijf centimeter met uitschieters naar tien centimeter. In de rest van het land twee tot vier centimeter.

Na het weekeinde wordt het iets warmer. Maandag kan nog winterse neerslag vallen. “We hopen stiekem dat dit de laatste sneeuw is. Maar daar is eigenlijk nog geen pijl op te trekken.” Het wordt vanaf dinsdag zo’n vijf graden overdag, ‘s nachts ligt de temperatuur rond het vriespunt.

Sneeuwval niet heftiger dan in 2010

De laatste keer dat Nederland overigens zo veel sneeuwbuien kreeg te verduren als deze winter is nog niet eens zo lang geleden. Dat was volgens de woordvoerder van Weeronline namelijk in de winter van 2009 op 2010. “Voor velen lijkt het alsof er nooit zo veel sneeuw is gevallen, maar dat gevoel is onterecht.”

Het verschil met 2010 en eerdere winters met sneeuw zit hem volgens de woordvoerder vooral in het gebied waar de sneeuw is gevallen:

“Normaal sneeuwt het vooral in de noordelijke provincies en in het zuiden van Limburg. Deze winter werd vooral het westen van het land getroffen en werden het noorden en zuiden gespaard.”

Deze winter opmerkelijk veel sneeuw in Randstad

Sneeuw in de Randstad geeft al snel veel grotere problemen op de wegen en op het spoor, waardoor de sneeuwval heftiger kan lijken. Ook is de Randstad dichter bevolkt waardoor meer mensen last van de sneeuw hebben.

Dat deze winter vooral het westen van het land werd getroffen, heeft geen specifieke oorzaak. “Het is eigenlijk gewoon toeval.” De dagen waarop het tot nu toe sneeuwde waren 7 december, 14, 15, 20 en 21 januari en 9 en 10 februari.