Geen grote Oscar voor Bond, wel eerbetoon

George Lazenby: Bond in 1969
George Lazenby: Bond in 1969

Komen ze of komen ze niet? De geruchten zijn hardnekkig dat de zes acteurs die James Bond hebben gespeeld in de reeks die vijftig jaar bestaat samen het podium zullen betreden, maar inmiddels ontkennen de producenten van de show dat. Het Oscargala dat zondagnacht zal plaatsvinden, zal een eerbetoon brengen aan Bond, met optredens van onder meer Adele en Shirley Bassey, de zangeressen van de titelsongs van respectievelijk Skyfall en Goldfinger. Maar of Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore , Timothy Dalton, Pierce Brosnan én Daniel Craig ook echt van de partij zullen zijn blijft afwachten.

De vijftigjarige reeks staat er goed voor. De meest recente Bondfilm Skyfall was een van de meest geprezen en financieel succesvolle films in de hele reeks, met een geschatte wereldwijde opbrengst aan de bioscoopkassa van 1,1 miljard dollar (productiekosten: 200 miljoen dollar). Maar voor de belangrijkste categorieën van de Oscars viel de film buiten de boot, zoals bij Bondfilms in het verleden ook altijd is gebeurd. Skyfall is alleen genomineerd in de categorieën beste lied (Adele), beste filmmuziek (Thomas Newman), en technische categorieën als beste camerawerk (Roger Deakins), beste geluidsmixage en geluidsmontage.

De Oscarshow, die in handen is van het producersduo Craig Zadon en Neil Meron die afkomstig zijn uit de musicalwereld, zal een sterk muzikaal karakter krijgen. Barbra Streisand staat geboekt voor wat pas haar tweede optreden bij de Oscars ooit is. De cast van Les Misérabeles met Hugh Jackman, Anne Hathaway en Russell Crowe zingt een medley. De producers hopen jongeren bij de les te houden door zes filmstudenten die een prijsvraag hebben gewonnen een beeldje te laten overhandigen. Presentator is de Amerikaanse komiek Seth MacFarlane (39), de man achter de enorme komediehit Ted, over een grofgebekte teddybeer.

Het Oscargala is zondagnacht vanaf 2.30u te zien bij zender Film1.