Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Erven Katz leggen beslag op schilderij van Bol in Gouda

Het zeventiende-eeuwse schilderij van Ferdinand Bol, ‘Man met hoge baret’, blijft voorlopig in Museum Gouda. Het schilderij zou binnenkort naar de Verenigde Staten gaan, maar naar nu blijkt is er deze week beslag op gelegd. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag.

Het zeventiende-eeuwse werk 'Man met hoge baret' van Ferdinand Bol. Foto MuseumGouda

Het zeventiende-eeuwse schilderij van Ferdinand Bol, ‘Man met hoge baret’, blijft voorlopig in Museum Gouda. Het schilderij zou binnenkort naar de Verenigde Staten gaan, maar naar nu blijkt is er deze week beslag op gelegd. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag. Het werk heeft een geschatte waarde van 3 miljoen euro. Volgens insiders kan de juridische procedure enkele jaren in beslag nemen.

De maatregel is bedoeld om de gebrouilleerde erven van kunsthandelaars Katz weer rond de tafel te krijgen. Dat zegt Linda Katz, die met twee familieleden een gerechtsdeurwaarder inschakelde. Zij is erfgenaam van Abraham, die voor de oorlog een kunsthandel van zijn vader overnam, samen met broers Benjamin en Nathan. Vorige maand oordeelde de Restitutiecommissie dat Man met hoge baret terug moet naar de erven van Benjamin en Nathan.

Nederlandse regering heeft zich ‘niet netjes’ opgesteld

Volgens Katz zouden de erven van de drie broers aanvankelijk samen proberen om 189 oorlogsschilderijen terug te vorderen van de Nederlandse staat. Maar de nazaten van Nathan en Benjamin sloten de erven van Abraham buiten. Omdat de twee partijen er in de rechtszaal niet uitkwamen, doet Katz nu een een poging via beslaglegging. Alleen zo kan volgens haar worden vastgesteld wie recht heeft op Man met hoge baret.

Katz vindt dat de Nederlandse regering zich “niet netjes” heeft opgesteld bij de restitutieaanvraag:

“Er was een blauw boekje, waarin de gebroeders Katz alles bijhielden. Een familielid heeft het aan de regering gegeven. Het gold als belangrijk bewijsmateriaal. Ik kan mij niet voorstellen dat dat boekje tijdens de procedure per ongeluk tussen de oude kranten terecht is gekomen.”

Veel bezoekers kwamen afscheid nemen van werk

Museum Gouda heeft Man met hoge baret in bruikleen. Directeur Gerard de Kleijn heeft “officieel nog niets vernomen” over de beslaglegging. “Maar er doen veel geruchten de ronde.” Sinds bekend werd dat het schilderij teruggaat naar de erven Katz, komen mensen uit heel Nederland afscheid nemen. De Kleijn: “We hebben een stoel bij het schilderij gezet en sommige bezoekers schreven een afscheidsgroet.”

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil niet reageren op de beslaglegging. “Het is nu eerst aan de rechter, daar mengen we ons niet in”, zegt een woordvoerster.