Een geur voor later

In de serie Les Exclusifs de Chanel is een nieuwe geur verschenen: 1932. De eau de toilette brengt een ode aan de collectie sieraden die Gabrielle Chanel in 1932 uitbracht; prachtig is het collier met een diamanten ster, waaraan diamanten snoertjes hangen, dat om de hals geslingerd dient te worden. Een geparfumeerde hals, dat spreekt.

In 1932 rook de wereld nog niet zo naar parfum als nu. Jezelf parfumeren was een ritueel, geen standaard handeling. 1932 brengt je in die bijzondere stemming: de geur is hypervrouwelijk en verzorgd.

Eerst ruik je de aldehyde, een synthetisch ingrediënt dat de geur van een lichtflits heeft: scherp en helder; daarna rozen en na een tijdje blijft een zachte musk/vanillegeur hangen.

Een geurblogger schreef op nstperfume.com: „1932 gaat niet goed samen met mijn rommelige huis waar hondenharen rond dwarrelen en boeken rondslingeren. Mijn haar zal nooit netjes genoeg zijn, mijn lipstick niet strak genoeg of mijn manieren zo verfijnd dat ik dit parfum verdien. Misschien dat ik op een dag zover ben.”

Ze heeft gelijk: 1932 is een geur voor vrouwen voor wie later al begonnen is.

Chanel, 1932, eau de toilette, 75 ml, 130 euro, exclusief bij de Chanelboetiek in Amsterdam.