Een gelauwerd bankier van ING telt voor twee

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De nieuwe firma is erbij – elke zaterdag.

Wat een verademing voor Hollandse bankiers was dat, het galadiner in Londen van Euroweek, het internationale vakblad voor de financiële markten. Tussen de pracht en praal van de Guildhall, een populaire Middeleeuwse tempel voor bankiersfeestjes, vonden voor de tiende achtereenvolgende keer de Syndicated Loan Awards 2012 plaats – de jaarlijkse trofeeën voor de beste banken en beste bankiers.

Een heerlijk avondje voor big swinging dicks ,zoals de heren wel genoemd worden, want er valt voor iedereen wel wat te winnen. Net als op een kinderfeestje. Wie verstrekte het afgelopen jaar de mooiste lening? Je hebt prijzen in de categorie Afrikaanse leningen, in de categorie leningen bij fusie en overnames. Er zijn prijzen voor leningen aan het midden- en kleinbedrijf. En er bestaat een klasse leveraged loans – een prijs voor bankiers die leningen verstrekken aan bedrijven die al diep in de schulden zitten of daardoor diep in de schulden komen.

De prijsuitreiking levert niet alleen een heuglijk avondje op, maar ook een fijne tombstone, mooi voor op de zaak. ING was dit jaar een van de gelauwerden. De bank besloot er toch ook maar een apart persbericht aan te wijden. Want, ja, u hoort het goed, ING won opnieuw de prijs voor beste bank in de categorie grote bedrijfskredieten in de Benelux.

Al dat negatieve gedoe over bankiers van de laatste tijd. Een prestatie mag best wel eens gevierd worden. In Londen bestaan geen losers: de tweede prijs ging naar KBC, de grootste bank van België. En de derde plaats werd dit jaar gedeeld door Rabobank en ABN Amro. In de Benelux-league is het wat dat betreft moeilijker geen prijs te winnen dan wel. Misschien is daar volgend jaar ook nog een categorie voor te maken, dan wordt het helemaal gezellig in de Guildhall.