Duizenden Spanjaarden demonstreren tegen ‘financiële coup’

Spaanse demonstranten vandaag. '23F' op het bord verwijst naar de datum van de mislukte legercoup 32 jaar geleden en de protesten vandaag. Foto Reuters / Heino Kalis

Duizenden Spanjaarden zijn vandaag op verschillende plaatsen in het land de straat op gegaan om te demonstreren tegen de bezuinigingsmaatregelen. Volgens de organisatoren is er in Spanje een “financiële coup” gaande.

Daarmee verwezen zij naar het feit dat het vandaag precies 32 geleden is dat een coup in Spanje mislukte. NRC-correspondent Merijn de Waal twitterde:

Twitter avatar merijn1981 Merijn de Waal Op verjaardag van laatste staatsgreep, betogen indignados in Spanje vandaag tegen de ‘coup van de markten’. 18u bij Neptunus fontein Madrid

Militairen vielen op 23 februari 1981 tevergeefs het Spaanse parlement in Madrid aan. Volgens de demonstranten zou de regering vandaag de dag financiële instellingen te veel uit de wind houden met de nieuwe maatregelen.

De demonstranten richtten zich ook tegen de corruptie in het land. De top van regeringspartij Partido Popular wordt ervan beschuldigd grote bedragen zwart geld in ontvangst te hebben genomen.

Spanje verkeert nog altijd in een diepe economische crisis, mede doordat de economie minder snel aantrekt dan verwacht. Het leidt onder meer tot een werkloosheidspercentage in het land van 26 procent, aldus persbureau Reuters.

    • Niels Posthumus