Dealer Raboploeg: bij Rabobank werd georganiseerd doping gebruikt

Yellow jersey Denmark's Michael Rasmussen (Rabobank/Ned) rides behind his teammates during the 16th stage of the 94th Tour de France cycling race between Orthez and Gourette Aubisque, 25 July 2007. AFP PHOTO / FRANCK FIFE Michael Rasmussen in de gele trui in de Tour van 2007. Voor hem, vanaf links, zijn ploeggenoten Michael Boogerd, Denis Mensjov en Thomas Dekker. Foto AFP / Franck Fife

Wielrenners en leidinggevenden van het voormalige Rabobobankteam moeten naar buiten treden over het dopinggebruik binnen de ploeg. Dat zegt hun dealer, Stefan Matschiner, in een interview met NRC Handelsblad. Matschiner doet een oproep: “Iedereen die daar gewerkt heeft, moet eindelijk eens vertellen dat er bij Rabobank georganiseerd doping werd gebruikt.”

Voormalig atleet en sportmanager Stefan Matschiner was spil in het schandaal rond de Oostenrijkse bloedbank Humanplasma. Matschiner regelde de klanten voor de bloedbank, bezorgde bloedzakken, en verkocht dopingproducten als epo en testosteron. In 2010 werd hij veroordeeld tot 1 maand celstraf en 14 maanden voorwaardelijk.

Matschiner bevestigt voor het eerst dat verschillende Raborenners klanten bij hem waren, onder wie Thomas Dekker en de Deen Michael Rasmussen. Ook de Russische Raborenner Denis Mensjov zou illegale bloedtransfusies in Oostenrijk hebben ondergaan, aldus de voormalige dealer: “Dat heb ik ook gehoord, maar dat was voor mijn tijd.”

Matschiner leverde bloedzakken af bij teamarts Leinders

In het vraaggesprek met NRC vertelt Matschiner vandaag hoe hij tijdens de Tour van 2005 bloedzakken afleverde bij de Rabo-teamarts Geert Leinders:

“Ik heb Leinders gebeld, en toen kwam hij naar buiten. Ik had twee bloedzakken bij me, hij wilde er maar één hebben. Hij heeft me het volle bedrag betaald: 1.000 euro.”

Matschiner wil niet spreken over renners die hun dopinggebruik nog niet zelf hebben opgebiecht:

“Ik wil geen sporters verraden. Ik doe alleen een oproep aan de Raborenners die klant bij mij waren. Ze moeten nu eindelijk eens zeggen: ik heb ook gedoped.”

Matschiner twijfelt aan geloofwaardigheid Boogerd

Michael Boogerd ontkent dat hij doping heeft gebruikt in zijn carrière. Na vragen van deze krant gaf de oud-renner wel toe dat hij rekeningen van Matschiner heeft ontvangen, en deze ook heeft betaald. Volgens Boogerd was dat voor vitaminen. Matschiner trekt dat in twijfel:

“Misschien moet u het Michael nog eens vragen. Er waren waarschijnlijk veel rekeningen. En ik denk dat je daar héél veel vitaminen voor kunt kopen.”

Lees vandaag in NRC Weekend het volledige interview met Matschiner (ook via onze digitale editie).