Argo een Oscar? Ex-ambassadeur van Canada voelt zich door film gekleineerd

De Canadese ex-ambassadeur Ken Taylor en zijn vrouw voor een poster van de film Argo. Foto AP / Cliff Owen

De Canadese ex-ambassadeur in Iran, Ken Taylor, roept regisseur Ben Affleck op een paar woorden te wijden aan de rol van Canada in het verhaal waarop de film Argo zich baseert, mocht die morgen de Oscar voor beste film winnen. Argo is de grote favoriet voor de prijs.

Taylor beschermde met gevaar voor eigen leven zes Amerikaanse diplomaten tijdens de Iraanse Gijzelingscrisis in 1979. Over hun ontsnapping uit dat land handelt de film Argo.

Taylor voelt zich door film gekleineerd

Taylor stelt volgens persbureau AP dat hij zich gekleineerd voelt door de film. Hij speelt in het in de film vertelde verhaal weliswaar een rol. Maar volgens Taylor wordt zijn land in de film gedegradeerd tot een passieve toeschouwer in een heroïsch CIA-verhaal. En niets is volgens hem minder waar.

De ex-ambassadeur verwacht echter niet werkelijk dat Affleck veel tijd in zal ruimen voor Canada in een eventueel dankwoord. Hij baseert zijn pessimisme op de afgelopen maanden, waarin Argo de ene na de andere prijs in de wacht sleepte (onder meer de BAFTA en de Goldon Globe), maar Affleck steeds weinig aandacht besteedde aan de rol van Canada.

Taylor hield zes medewerkers van de Amerikaanse ambassade wekenlang schuil in zijn huis. Hij hielp bij de ontwikkeling van het ontsnappingsplan. En hij zorgde voor hun valse paspoorten. Na de geslaagde ontsnapping van de zes Amerikanen werd hij zowel in eigen land als in de Verenigde Staten een held.

Trailer van de film Argo:

’90 procent van ontsnappingsplan op conto van Canada’

Taylor benadrukt tegen AP dat de Amerikaanse president ten tijde van de gijzeling, Jimmy Carter, afgelopen donderdag op televisiezender CNN nog toegaf dat 90 procent van de ideeën en regelingen voor het vluchtplan op het conto komt van Canada. Maar de film geeft volgens Taylor juist alle credits aan de Amerikaanse CIA.

Dat is vreemd, omdat volgens Taylor CIA-agent Tony Mendez, in de film gespeeld door Ben Affleck zelf, maar anderhalve dag in Iran was en dus onmogelijk alles kon regelen voor de ontsnapping.

Toch nog een relletje rond ‘ongevaarlijke’ film

Dus toch nog een klein relletje rond de grote favoriet voor de Oscar. En dat terwijl NRC-filmredacteur Raymond van den Boogaard onlangs juist schreef dat Argo mede zo’n grote kanshebber is, omdat de film “ongevaarlijk” zou zijn. Boogaard schreef:

Het is een spannende, goedgemaakte film, maar volstrekt conventioneel wat betreft esthetiek en inhoud. Ongevaarlijk dus, en misschien mede daardoor won Argo tot nu toe zowel de Golden Globe voor beste film als de Britse Bafta voor beste film – beide vaak gezien als generale repetitie voor de Oscars.”