VS houden testtoestellen JSF aan de grond na ontdekte scheur in motor

The U.S. Marine Corps version of Lockheed Martin's F35 Joint Strike Fighter, F-35B test aircraft BF-2 flies with external weapons for the first time over the Atlantic test range at Patuxent River Naval Air Systems Command in Maryland in a February 22, 2012 file photo. A decision to start production of Lockheed Martin Corp's F-35 fighter jet before it was fully tested has driven up the $396 billion cost of the troubled project and increased risks, the U.S. general heading development of the warplane has said on February 18, 2013. REUTERS/Lockheed Martin/Handout (UNITED STATES - Tags: MILITARY) ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
The U.S. Marine Corps version of Lockheed Martin's F35 Joint Strike Fighter, F-35B test aircraft BF-2 flies with external weapons for the first time over the Atlantic test range at Patuxent River Naval Air Systems Command in Maryland in a February 22, 2012 file photo. A decision to start production of Lockheed Martin Corp's F-35 fighter jet before it was fully tested has driven up the $396 billion cost of the troubled project and increased risks, the U.S. general heading development of the warplane has said on February 18, 2013. REUTERS/Lockheed Martin/Handout (UNITED STATES - Tags: MILITARY) ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Lockheed heeft alle testvluchten van de JSF direct stilgelegd. Archieffoto Reuters / Lockheed

In de Verenigde Staten worden alle testtoestellen van de F-35 Joint Strike Fighter aan de grond gehouden nadat er een scheur is aangetroffen in het turbineblad van een toestel. Dat maakte het Pentagon zojuist bekend.

Het probleem werd ontdekt na een gebruikelijke inspectie op de Edwards Air Force Base in Californië. Daar worden de toestellen getest door vliegtuigbouwer Lockheed Martin.

Lockheed heeft alle testvluchten van de JSF direct stilgelegd, totdat de motoren van de toestellen weer veilig worden bevonden. De veiligheid staat voorop, aldus Lockheed.

Het Amerikaanse gevechtsvliegtuig zou de F-16’s van de Nederlandse luchtmacht moeten vervangen. Deze maand werd bekend dat de operationele testfase van de JSF twee keer zo duur dreigt te worden als begroot, zo schreef minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie aan de Tweede Kamer.

Nederland heeft nog geen definitieve beslissing genomen over een nieuwe straaljager, maar betaalt wel mee aan de ontwikkeling van de JSF en kocht twee testtoestellen. Het gebruik daarvan gaat nu in plaats van 27 miljoen euro 47 tot 55 miljoen kosten. In het regeerakkoord hebben VVD en PvdA afgesproken dit jaar een visie op de nieuwe straaljager te ontwikkelen. Vorig jaar wilde de PvdA nog van de JSF af.