Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Teeven: slachtoffers mogen strafwens uiten in rechtszaal

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wil slachtoffers van misdrijven meer spreekrecht geven door hen de mogelijkheid te geven om in de rechtbank te kunnen melden welke straf zij de dader toewensen. Dat staat in een brief die vandaag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd, schrijft De Telegraaf vanochtend.

Staatssecretaris Teeven wil dat slachtoffers in de rechtszaal kunnen vertellen welke straf zij de dader toewensen.
Staatssecretaris Teeven wil dat slachtoffers in de rechtszaal kunnen vertellen welke straf zij de dader toewensen. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wil slachtoffers van misdrijven meer spreekrecht geven door hun de mogelijkheid te geven om in de rechtbank te kunnen melden welke straf zij de dader toewensen. Dat staat in een brief die vandaag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd, schrijft De Telegraaf vanochtend.

Teeven stelt in de Kamerbrief vijf beleidsdoelstellingen voor die de komende jaren het ‘speerpunt’ moeten vormen van het slachtofferbeleid. Zo vindt hij dat hun privacy beter beschermd moet worden in de rechtszaal; het veelvuldig noemen van de volledige naam van het slachtoffer moet zoveel mogelijk worden beperkt. Ook de media zouden daarin terughoudender moeten zijn, zegt hij tegen de ochtendkrant:

“Zelf heb ik meer moeite met de naam van het slachtoffer in de krant dan die van de dader.”

Veiligheid slachtoffers meewegen bij straffen

Daarnaast moet de veiligheid van het slachtoffer nadrukkelijker worden meegewogen bij de tenuitvoerlegging van straffen, schrijft Novum Nieuws. Daarvoor moet standaard worden bekeken of de rechter bijvoorbeeld een gebieds- of contactverbod kan opleggen.

Ouders van minderjarige slachtoffers moeten verder in de toekomst een schadevergoeding kunnen eisen. Teeven wil dat zij zich kunnen ‘voegen in het strafproces’. De bewindsman zegt ook haast te willen maken met de invoering van een slachtoffertaks. Daders worden zo gedwongen een bedrag tot vijftig euro te betalen aan een fonds voor slachtofferhulp.

Teeven bekijkt ten slotte of de organisaties die zich bezighouden met slachtoffers, zoals Slachtofferhulp Nederland, het Schadefonds Geweldsmisdrijven en het Centraal Justitieel Incasso Bureau, kunnen worden samengevoegd tot een slachtofferdienst.